Glas Javnosti

RAT U UKRAJINI - 20. DAN: Blinken i Kuleba: Osigurati bezbednost nukleranih objekata (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Osim tekućih uslova za bilo koji dogovor, politički sistemi svake nacije su istaknuti kao "razlog za neslaganje", ali obe strane su rekle da su napravljeni pomaci.

22.40 
Blinken i Kuleba: Osigurati bezbednost nukleranih objekata

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o bezbednosnim potrebama Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Saopšteno je i da su Kuleba i Blinken izrazili zabrinutost zbog pogibija i ranjavanja civila, kao i štete na civilnoj infrastrukturi i stambenim objektima.

Kuleba je nakon razgovora sa Blinkenom na Tviteru napisao da pozdravlja novi paket ličnih sankcija ruskim zvaničnicima, ali je dodao da je potrebno "pojačati ekonomski pritisak na Rusiju".

21.03
Podoljak: Nastavak razgovora sutra

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je naveo da postoje fundamentalne protivrečnosti u stavovima ruske i ukrajinske delegacije na razgovorima, ali postoji i mogućnost kompromisa. On je dodao da je razgovori nastavljaju sutra.

20.56
Ukrajinska strana: Rusija odustala od predaje Ukrajine

Rusija je ublažila svoj stav u pregovorima o mogućem sporazumu s Ukrajinom, rekao je pomoćnik ukrajinskog predsednika. Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine, rekao je da su razgovori između ruskih i ukrajinskih predstavnika postali konstruktivniji. Kaže da je Moskva promenila ton i prestala da zahteva predaju Ukrajine, na čemu je insistirala tokom ranijih razgovora.

Žovkva je rekao da se ukrajinski predstavnici osećaju "umereno optimistično" nakon pregovora, dodajući da je za značajniji napredak nužan sastanak Zelenskog i Putina.

16.28
Fotoreporter Foks njuza poginuo, novinar ranjen u incidentu u Ukrajini.

16.22 Zelenski: Ukrajina neće biti članica NATO

"Jasno je da Ukrajina nije članica NATO, mi to shvatamo, normalni smo ljudi. Godinama smo slušali o navodno otvorenim vratima, ali sada smo takođe čuli da tamo nećemo ući. I to je istina i to se mora priznati“, rekao je Zelenski.

Danas se očekuje nastavak četvrte runde pregovora Rusije i Ukrajine, čime su porasle i nade za postizanje mira, dok neki sugerišu da je primirje samo "pitanje dana".

Neki stručnjaci, međutim, veruju da se još nije stiglo do tačke koja bi mogla da učini dogovor verovatnim.

Dokle se stiglo u pregovorima i koje su šanse za postizanje primirja?

Četvrta runda pregovora Rusije i Ukrajine prekinuta je juče i dogovoreno je da bude nastavljena danas, takođe video linkom.

Do nastavka pregovora dolazi nakon što su ruski i ukrajinski zvaničnici dali svoje najoptimalnije procene, ali usred sugestija da bi pozitivni rezultati mogli da budu za nekoliko dana.

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman rekla je da Rusija pokazuje znake spremnosti da se uključi u suštinske pregovore o okončanju sukoba koji je ušao u 20. dan, a više od tri miliona ljudi je pobeglo.

Ukrajina je rekla da želi da pregovara, ali ne da bi se predala ili prihvatila bilo koji ultimatum.

- Rusija je počela da razgovara konstruktivno. Mislim da ćemo postići neke rezultate za nekoliko dana - rekao je ukrajinski pregovarač i savetnik predsednika Mihail Podoljak.

Ruski delegat Leonid Slucki rekao je da su nedavni razgovori postigli značajan napredak.

Dr Domitila Sagramoso je stručnjak za rusku spoljnu i bezbednosnu politiku na Kings koledžu u Londonu, i kaže da su još "rani dani" u pogledu bilo kakvog prodora.

- Ukrajinci će nastaviti da se bore. Rusija je zauzvrat pokazala spremnost da i dalje koristi ogromnu silu. Dobro je da postoje razgovori, ali su i dalje na početku. Nadajmo se da će uskoro doći do pomaka - rekla je ona.


Dr Sagramoso ističe da treba da budemo oprezni.

- Rusija će nastaviti da insistira na mestima koje je okupirala, kao što je koridor iz Donbasa do Krima. Putin će možda pokušati da pronađe rešenje da sačuva obraz jer će morati da pokaže neku vrstu dostignuća - rekla je ona.

Ona je dodala da Rusija nije završila svoje vojne ciljeve, kao što je preuzimanje kontrole nad Kijevom.

- Nisam sigurna da je ovaj rat popularan među elitom i populacijom. Visoka je cena rata - rekla je ona.

Koje su prepreke tokom pregovora?


Osim tekućih uslova za bilo koji dogovor, politički sistemi svake nacije su istaknuti kao "razlog za neslaganje".

Podoljak je na Tviteru rekao da su "razgovori održani, ali da su teški".

Uprkos ovome, obe strane su sugerisale da su neki rezultati blizu nakon što su se raniji pregovori najviše fokusirali na prekid vatre.

Šta bi moglo da bude uključeno u mirovnom sporazumu?

Nijedna strana nije naznačila koliki bi mogao biti obim bilo kakvog sporazuma. Međutim, Podoljak je rekao da je Rusija pažljivo slušala ukrajinske predloge.

- Naši zahtevi su - kraj rata i povlačenje ruskih trupa. Video sam razumevanje i dijalog postoji - rekao je on.

Prošle nedelje je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Rusija spremna da odmah obustavi vojne operacije ako Kijev ispuni listu uslova.

Među ruskim zahtevima su ukrajinsko priznanje Krima kao ruske teritorije i priznavanje separatističkih regiona Donjecka i Luganska kao nezavisnih država.

Koliko su bili uspešni prethodni pregovori?

Tri runde pregovora između dve strane u Belorusiji uglavnom su se fokusirale na humanitarne probleme i dovele su do ograničenog otvaranja nekih koridora kako bi se civili evakuisali iz gradova.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je krajem prošle nedelje da je došlo do nekih "pozitivnih pomaka" u pregovorila, ali nije dao detalje.

Razgovori između ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova prošlog četvrtka nisu doveli do očiglednog napretka ka prekidu vatre, ali analitičari kažu da je činjenica da su se čak i sastali ostavlja otvoren prozor za okončanje rata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR