Glas Javnosti

SUKOBI U ŠVEDSKOJ! Bogohuljenje ne miruje! Huligani privedeni nakon paljenja Kurana! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Sukobi su izbili u trećem po veličini gradu u Švedskoj nakon što je antimuslimanski demonstrant zapalio Kuran, saopštila je policija u ponedeljak.

Policija u Malmeu saopštila je da su gađani kamenjem i da je zapaljeno na desetine automobila, uključujući i podzemnu garažu, opisujući događaje koji su počeli u nedelju i koji su trajali preko noći kao „nasilne pobune“.


Sukobi su počeli nakon što je antiislamski aktivista Salvan Momika u nedelju spalio primerak Kurana, a gnevna rulja je pokušala da ga zaustavi, dok je policija, od kojih su neki imali šlemove, privela nekoliko ljudi. Vlasti su saopštile da su najmanje tri osobe privedene.

U ponedeljak rano ujutru, besna gomila uglavnom mladih ljudi takođe je zapalila gume i krhotine, a neki su viđeni kako bacaju električne skutere, bicikle i barijere u naselju Rosengard u Malmeu, gde je bilo sličnih sukoba u prošlosti. Bilo je nekoliko transparenta koji se odnose na spaljivanje Kurana.

„Razumem da ovakvo javno okupljanje izaziva jake emocije, ali ne možemo da tolerišemo nerede i nasilne izraze lica kakve smo videli u nedelju popodne“, rekla je viši policajac Petra Stenkula.

„Izuzetno je žalosno ponovo videti nasilje i vandalizam u Rozengardu“, rekla je ona.


Proteklih meseci, Momika, izbeglica iz Iraka, oskrnavila je Kuran u nizu antiislamskih protesta uglavnom u Stokholmu koji su izazvali gnev u mnogim muslimanskim zemljama. Švedska policija je dozvolila njegove postupke, pozivajući se na slobodu govora.

Spaljivanje Kurana izazvalo je gnevne proteste u muslimanskim zemljama, napade na švedske diplomatske misije i pretnje islamskih ekstremista. Muslimanski lideri u Švedskoj pozvali su vladu da pronađe načine da zaustavi spaljivanje Kurana.


Švedska je odustala od svojih poslednjih zakona o bogohuljenju 1970-ih, a vlada je rekla da nema nameru da ih ponovo uvodi.

Međutim, vlada je najavila istragu o pravnim mogućnostima da se policiji omogući da odbije dozvole za demonstracije zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR