Glas Javnosti

SUKOBI U LIBIJI NE MIRUJU: NAJMANJE 27 MRTVIH nakon sukoba između suparničkih frakcija

Svet
Autor: Glas javnosti

Najmanje 27 ljudi je poginulo, a 106 je povređeno kada su izbili sukobi između dve moćne naoružane stranke u južnoj libijskoj prestonici Tripoliju, objavila je u utorak hitna služba te zemlje.

Borbe su počele u ponedeljak nakon privođenja komandanta 444. brigade Mahmuda Hamze dok je pokušavao da prođe kroz glavni aerodrom Mitiga u Tripoliju.Uhapsila ga je suparnička stranka, specijalne jedinice, koje kontrolišu aerodrom. Razlog njegovog pritvora ostaje nepoznat.

Sukobi su prestali u utorak kasno nakon dogovora postignutog sa Vladom nacionalnog jedinstva koju priznaju UN da se Hamza prebaci u neutralnu stranku, prenela je državna novinska agencija LANA.


Foto:printscreen/tviter

Među nastradalima ima i civila, javila je LANA.

Borbe se smatraju najžešćim u ovoj godini sa slikama na kojima se vidi dim koji se diže iznad glavnog grada nakon borbi koje su se odvijale tokom noći.


Sporazum, kako navodi LANA, obuhvata obustavu svih vojnih operacija u Tripoliju, vraćanje vojnih jedinica u njihove kasarne, procenu štete na javnoj i privatnoj imovini, kao i da Vlada nacionalnog jedinstva izdaje obeštećenja.

Misija Ujedinjenih nacija za podršku u Libiji (UNSMIL) saopštila je u utorak da „pomno prati bezbednosne incidente i dešavanja u Tripoliju od juče i njihov uticaj na civilno stanovništvo. Misija podseća sve uključene strane na njihovu odgovornost prema međunarodnom pravu za zaštitu civila.

Zemlja nije videla mir otkako je podeljena između zaraćenih frakcija od 2014. godine, nakon pobune protiv Moamera Gadafija koju je podržao NATO 2011. godine. Specijalne snage za odvraćanje i 444. brigada smatraju se najjačim vojnim snagama u libijskoj prestonici.


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR