Glas Javnosti

SUKOB VOJSKE INDIJE I KINE: Stradali indijski oficir i vojnici, Kinezi neobavešteni

Svet
Autor: Glas Javnosti

Kako je saopštila indijska vojska njen oficir i dva vojnika poginuli su u ponedeljak uveče u sukobu sa kineskom vojskom na demarkacionoj liniji između dve zemlje, dok Kina tvrdi da nema informacije o sukobu.

Sukob indijske i kineske vojske se dogodio duž linije razgraničenja u regionu Ladak, tokom pojačanih tenzija zbog spora oko granice između dve zemlje.

-Tokom procesa deeskalacije u Dolini Galvan, sinoć je došlo do nasilnog obračuna, u kojem je bilo žrtava. Na indijskoj strani, stradali su oficir i dva vojnika- saopštio je portparol indijske vojske.

Visoki vojni zvaničnici obe strane, kako je dodao, sastali su se na mestu sukoba da bi smirili situaciju.

Stanje na tom području pogoršalo se 5. i 6. maja, kada je došlo do sukoba 250 kineskih i indijskih vojnika. Sličan incident ponovio se i 9. maja.

Granični spor Indije i Kine traje decenijama i uključuje 3.488 kilometara dugu demarkacionu liniju, formiranu nakon rata dve zemlje šezdesetih godina.

Povodom saopštenja indijske vojske, oglasilo se kinesko ministarstvo spoljnih poslova, koje tvrdi da nema informacije o sukobu na granici sa Indijom.

(Izvor: RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR