Glas Javnosti

SUD OSPORIO odluku MINISTARSTVA o OBAVEZNOM nošenju zaštitne MASKE

Svet
Autor: Glas javnosti

Praški gradski sud u ukinuo je vanrednu meru Ministarstva zdravlja Češke kojom je 21. oktobra propisanao obaveza nošenja zaštitne maske i u zatvorenim prostorijama i napolju i to zbog toga što ministarstvo nije valjano obrazložilo meru.

“Sud ni u kom slučaju ne nipodaštava pretnje vezane za širenje bolesti Kovid-19 i ne tvrdi da propisane mere zaista nisu potrebne ili legitimne”, navodi se u obrazloženju presude koju je danas objavio sud.

Odluka o ukidanju obavezgog nošenja zaštinih maski će biti ukinuta tek od 21. novembra, kako bi vlada mogla da usvoji novu meru, ovog puta sa ispravnim, valjanim obrazloženjem.

Sud je zamerio u što je uvodeći obavezu nošenja maske unutra, pre svega u prodavnicama i drugim zatvorenim objektima ali i na ulici, kada je rastojanje između dve osobe manje od dva metra, samo preuzelo staro obrazloženje, a nije dalo objašnjenje građanima zašto pooštrava već donete mere.

U Češkoj poslednjih dana uspevaju da donetim merama polako uspore epidemiju korona virusa koja se od oktobra otrgla kontroli. Zemlja je jedno vreme bila najviše pogođena zemlja po broju novozaraženih, ali je poslednjih dana stopa prenošenja zaraze usporila.

Ministar zdravlja Jan Blatni i epidemiološki tim kažu da bi, i pored popuštaja epidemije, Česi trebalo da izdrže još dve ili tri sedmice sa ovako strogim merama a da bi do popuštanja mera, moglo da dođe tek u decembru. Vlada je odlučila da od 18. novembra ipak otvori škole za đake prvih i drugih razreda osnovne škole, jer je njima najteža nastava na daljinu.

Sa sruge strane i Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o izmenama i dopunama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa 189 glasova podrške, jednim uzdrazanim i jednim protiv, dok jedan poslanik nije glasao.

 Ovaj zakon je u javnosti izazvao brojne polemike što zbog drakonskim kazni koje su njime predviđene za nepoštovanje propisanih mera, to i zbog ograničenja slobode kretanja koju propisuje, kao i dela koji se odnose na imunizaciju stanovništva. Konačna odluka o obaveznoj vakcinaciji stanovništva ostavljena je zakonom na volju ministru zdravlja koji će to moći da uredi uredbom.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će novi zakon početi da se primenjuje ranije od osmog dana od dana objavljivanje u "Službenom glasniku", jer postoji opravdana potreba zbog pandemije da se ovaj zakon primenjuje po hitnom postupku. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR