Glas Javnosti

SUD ODLUČIO: Za napadača na regrutni centar u Sibiru 19 godina zatvora, optužnica za ubistvo blogera u Sankt Petersburgu

Svet
Autor: Glas javnosti

Sud u Irkutsku u Sibiru danas je na 19 godina zatvora osudio jednog muškarca zbog toga što je pucao u ruskog regrutnog oficira, a tužioci u Sankt Petersburgu zatražili su 28 godina zatvora za ženu, optuženu za bombaški napad u kojem je poginuo jedan popularni vojni bloger, navodi se u medijskim izveštajima.

AP konstatuje da oba slučaja održavaju napetosti u ruskom društvu, nakon što je predsednik države Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, jer su neki protivnici tog čina posegnuli za nasiljem.

Kamiondžija Ruslan Zinjin (26) je u septembru 2022. godine u Ust-Ilimsku, 1.000 kilometara severno od Irkutska, otvorio vatru u vojnom centru za regrutaciju, i za to delo je danas osuđen na 19 godina zatvora, piše ruska novinska agencija Tass.


Do oružanog napada došlo je nekoliko dana pošto je Putin naredio delimičnu vojnu mobilizaciju kako bi ojačao trupe koje se bore u Ukrajini. Njegova odluka dovela je do demonstracija, retke pojave u Rusiji, a oni su svi ugušeni, ponekad i surovo.

Regrutovani su bili muškarci bez prethodnog vojnog iskustva, pa čak i oni koji su od vojne službe bili izuzeti. Policija je presretala muškarce po ulicama Moskve i drugih gradova, pa čak i upadala u hostele i magacine ne bi li pronašla one koji imaju odgovarajuću starost za slanje u rat.

Zinjin je ušao naoružan u regrutni centar, rekao da „niko neće ići da ratuje“ i otvorio vatru – pri čemu je teško ranio jednog oficira, a prema navodima telegramskog kanala Zona solidarnosti, to je učinio da bi sprečio regrutaciju svog mlađeg brata.

U Sankt Petersburgu, pak, Darja Trepova (26) je optužena za ubistvo Vladena Tatarskog, ruskog vojnog blogera koji je podržavao invaziju na Ukrajinu, i tužioci su danas zatražili da ona bude osuđena na 28 godina zatvora, javlja agencija Tass.

Trepova je uhapšena pošto je snimljena kako Tatarskom poklanja bistu sa njegovim likom. Par trenutaka kasnije, bista je eksplodirala, dok je sedeo u kafiću sa poznanicima.

Eksplozija je usmrtila njega i povredila 50 ljudi.


Trepova je kasnije tvrdila na sudu da nije znala da je u bistu stavljen eksploziv, i da je postupala po instrukcijama dva muškarca koja su joj kazala da je u bisti sprava za prisluškivanje i praćenje.

Za ovo ubistvo, ruske vlasti su okrivile ukrajinsku kontraobaveštajnu službu. Kijev na ovu optužbu nije direktno odgovorio, ali je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio da je bombaški napad na blogera deo previranja u samoj Rusiji.

Ruska obaveštajna služba FSB tvrdi da je Trepova dobila eksploziv preko kurira, od ukrajinskog građanina Jurija Denisova, koji je pak navodno postupao po instrukcijama ukrajinske obaveštajne službe.

Bloger Tatarski bio je poznat pod pseudonimom Maksim Fomin i imao je stotine hiljada pratilaca na Telegramu. Išao je na prve linije fronta, i 2014. godine se pridružio ruskim separatistima na istoku Ukrajine nakon što je tamo, uz podršku Moskve, izbila pobuna. Kasnije je postao veoma popularni bloger.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR