Glas Javnosti

STRAVIČNO OTKRIĆE: Prinađena bakterija koja može da izazove smrtonosne posledice

Svet
Autor: Glas javnosti

Potencijalno smrtonosna vrsta bakterije, koja je dosad viđena samo u južnoj Aziji, Africi i Australiji po prvi put je otkrivena u uzorcima tla i vode prikupljenima u SAD, saopštio je u sredu američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Bakterija, koja se zove Burkholderia pseudomallei, kako prenosi NBC News, može dovesti do oboljenja nazvanog melioidoza, za koju se zna da može dovesti do smrti.

U SAD-u se zabeleži desetak slučajeva melioidoze godišnje, i to obično kod ljudi koji su pre tog boravili u inostranstvu.

Međutim, u sredu je CDC objavio da je bakterija nađena u uzorcima tla i vode prikupljenima uz obalu Meksičkog zaliva u državi Misisipi, i da je izdao zdravstveno upozorenje svim lekarima u Americi da obrate pažnju na moguće znakove melioidoze, koji mogu biti nejasni i koji mogu uključivati kašalj, povišenu temperaturu, i bol u grudima.

- Nejasno je koliko dugo je bakterija prisutna u okolini i gde bi još u SAD-u mogla biti - navodi se u saopštenju Centra.

Dr Žil Vederhed, profesorka tropske medicine i zaraznih bolesti sa medicinskog fakulteta Bejlor u Hjustonu, rekla je da dolazak bakterije u SAD ne iznenađuje.


- Ovde u Americi, duž obale Meksičkog zaliva, imamo suptropsku klimu, ovde je toplo i vlažno. A to je okolina idealna za Burkholderiju pseudomallei - rekla je ona.

Bakterija bi se, potencijalno mogla proširiti bilo gde uz obalu zaliva, gde bi mogla da postene endemska, dodala je Vederhed, prenosi NBC News.


Bakterija je otkrivena u SAD-u nakon što su dvema osobama koje nisu bile u srodstvu ali su živele blizu jedna drugoj u Misisipiju lekari dijagnostifikovali da boluju od melioidoze – prvoj 2020. i drugoj 2022. godine piše Telegraf

Prema upozorenju koje je lekarima uputio CDC, obe osobe su završile u bolnici zbog sepse nakon što su dobile upalu pluća. Obe su lečene antibioticima i zatim se oporavile.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP