Glas Javnosti

STRAVIČNO : DEVOJČICE NA SILU MORAJU DA UNESU 16.000 KALORIJA DNEVNO: Teraju ih da budu gojazne zbog MUŠKARACA

Svet
Autor: Glas javnosti

U Mauritaniji gojazne žene predstavljaju simbol lepote. Zbog tog simbola neki roditelji i dan danas prisiljavaju devojčice da budu deblje tako što ih tokom dana teraju da unesu čak 16.000 kalorija, što je čak šest puta više od količine kalorija koja je potrebna jednom odraslom muškarcu.

Sve zbog muškaraca

Krupnije telo je ideal ženske lepote u Mauritaniji. Ovakva tradicija zaživela je pre mnogo vekova, kada se dobro uhranjena stoka smatrala simbolom bogatstva. Isto tako, ako je devojka za udaju gojazna, to je dokaz da potiče iz bogate porodice gde je imala hrane u izobilju. U ovoj zemlji, gde se krupno telo smatra lepim, a strije seksipilnima, mlade devojke odvode u specijalne kampove u pustinji gde ih doslovno hrane na silu i tako ih pripremaju za brak.


Iako je vlada Mauritanije 2003. godine započela kampanju protiv zlostavljanja dece i za podizanje svesti o zdravstvenim rizicima gojaznosti, u ruralnim sredinama ova tradicija je i dalje duboko ukorenjena. Ovu praksu, kako je objasnio jedan mauritanski novinar, nameću muškarci, koji cene i žele oženiti samo gojazne devojke.

U zemlji koja se nalazi između Zapadne Sahare i Senegala, poželjno je biti gojazan, to je znak bogatstva i prestiža jer se zemlja bori s nedostatkom hrane.

Za dva dana ugojio se šest kilograma

Američki novinar Tomas Morton istraživao je ovaj kulturološki problem. No njegov zadatak nije bio da samo posmatra šta se događa, nego i da konzumira hranu mauritanskih žena i opasne dodatke prehrani. Za doručak obično jedu hleb natopljen maslinovim uljem i piju mleko. Hranjenje ne staje tokom celog dana, a na meniju su kozje meso, smokve, kus-kus i testenina.

Morton je otkrio da mnoge devojke to smatraju mučenjem, ali da roditelji insistiraju. Američki novinar se nakon samo dva dana na ovakvom režimu prehrane ugojio šest kilograma, a sve vreme je osećao nadutost i mučninu. Verovatno zbog sličnih problema, žene u Mauritaniji pribegavaju drugim metodama gojenja, koje ne opterećuju njihov želudac, ali su vrlo štetne za njihovo zdravlje.

Doktor Muhamed Old Madene navodi da u Mauritaniji, posebno u ruralnim područjima, raste broj pacijentkinja s dijabetesom, hipertenzijom, bolestima srca i depresijom. Vlast ne želi da prizna da ova crna statistika ima bilo kakve veze s duboko ukorenjenom praksom prisilnog hranjenja devojčica kako bi što pre dobile na telesnoj masi.

Glas javnosti/N05H

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR