Glas Javnosti

STRAVIČNO : Dečak preminuo od streptokoke, još jedan slučaj u Britaniji

Svet
Autor: Glas javnosti

Porodica je odala srceparajuću počast svom "dragom dečaku" koji je preminuo od streptokok A.

Džeks Albert Džeferis (5) preminuo je 1. decembra u Velikoj Britaniji. Tek kasnije je potvrđeno da je preminuo od streptokokne infekcije, nakon što je porodica tri puta tražila medicinsku pomoć.

Prvo im je rečeno da Džeks boluje od gripa pre nego što mu se stanje pogoršalo.

"Naš dragi sin Džeks je nažalost preminuo u dobi od pet godina, 1. decembra. Tek nakon njegove smrti potvrđeno je da je uzrok bio streptokok A. Tražili smo savet lekara u tri navrata tokom četiri dana koji su prethodili njegovoj smrti, zatim smo sledili preporuke da primenimo lek na bazi paracetamola u propisanoj dozi", rekla je njegova neutešna porodica.

"Četvrtog dana Džeksovo stanje se toliko pogoršalo da smo ga hitno prevezli u bolnicu i u četvrtak uveče, 1. decembra u 10 sati, on je preminuo. Najiskrenije se zahvaljujemo bolničkom osoblju koje je dalo sve od sebe da spasu našeg dečaka", dodaju.


Ovo se desilo nakon smrti Muhameda Ibrahima Alija (4) u Bakingemširu i Hane Rop (7) u Velsu.

Umro je i 12-godišnji učenik iz Luišama u Londonu, potvrdila je njihova škola, dok je šestogodišnjak preminuo u Ešfordu u Sariju krajem novembra.

Šesnaestoro dece mlađe od 15 godina umrlo je od streptokoka A širom Britanije ove zime.

Stanje se normalno može lečiti antibioticima, ali simptomi, kao što su groznica i bol u grlu, mogu se pomešati sa drugim virusima.

Stručnjaci strahuju da bi za to mogao biti kriv nedostatak imuniteta nakon zatvaranja zbog kovida i socijalnog distanciranja piše Telegraf

Strep bakterije grupe A mogu izazvati mnoge različite infekcije, od lakših do smrtonosnih bolesti.

Bolesti uzrokovane streptokokom A uključuju infekciju kože impetigo, šarlah i upalu grla.

Dok je velika većina infekcija relativno blago, ponekad bakterije izazivaju po život opasnu bolest koja se zove invazivna streptokokna bolest grupe A.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) je saopštila da trenutno nema dokaza da cirkuliše novi soj i da je porast slučajeva najverovatnije posledica velike količine cirkulišućih bakterija i povećanog društvenog mešanja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR