Glas Javnosti

STRAVIČNA NESREĆA NA NOĆ VEŠTICA: Pet prijatelja izašlo, samo dvoje se vratilo kući

Svet
Autor: Glas javnosti

Pogrebna preduzeća u Seulu sada su puna tela mladih ljudi i njihovih roditelja slomljenog srca. Na kraju dugog hodnika, Sim i njegova žena sede skupljeni na maloj sofi, ne mogu da podignu glave.

U jednoj od prostorija nalazi se telo njihovog 28-ogodišnjeg sina Džejmsa Sima. U susednoj prostoriji je Džejmsov prijatelj Jun, a u pogrebnom preduzeću na drugom kraju grada položena je Džejmsova devojka.

Oni su zajedno otišli u Itaevon u subotu uveče sa još dvoje prijatelja da proslave Noć veštica. Džejms je organizovao večernji izlazak.

- On je uvek bio organizator, voleo je da izlazi sa svojim prijateljima - rekla je njegova majka.

Džejms je bio jedna od 155 osoba koje su umrle kada je uska uličica postalo opasno prenatrpana. Prvi znak da je nešto krenulo po zlu bio je kada su se njegovi roditelji, kao i mnogi drugi, probudili i zatekli krevet svog sina prazan. Džejmsov otac je pozvao i njegove prijatelje da ga pozovu. Policija je odgovorila prenosi Telegraf

Dok su bili uhvaćeni u smrtonosnoj gužvi, dvojica prijatelja uspela su da se probiju kroz gomilu i popnu se na neke ograde na ivici uličice. Džejms, njegova devojka i Jun nisu uspeli.

Džejms je voleo da vežba i većinu svog slobodnog vremena je provodio u teretani, dižući tegove. Njegova majka ne može da razume kako ga to nije spasilo.

Džejmsova veza je postajala ozbiljna, rekao je njegov otac. On i njegova devojka su nameravali da se venčaju uskoro. On je radio kao vodoinstalater, posao je marljivo obavljao, ali su njegova strast bili skijanje i surfovanje. Oči njegove majke su zaiskrile kada se prisećala šta je njen sin voleo da radi, ali su se oči njegovog oca zatvorile i krenule su suze.

- Džejms je bio najbolji stariji brat. Kako će moj mlađi sin sada bez njega? - zapitao se neutešni otac.

Pored njegovog kovčega sedeli su njegovi školski drugovi. Park Ju-sung, najduže ga je poznavao, od njegove osme godine.

- Bio sam veoma stidljivo dete. Džejms je bio moj jedini prijatelj. Zvao me je svuda sa sobom i ohrabrio da upišem tekvondo sa njim. Pomogao mi je da postanem otvoreniji - ispričao je drug.

Više od polovine žrtava bilo je u dvadesetim godinama i trauma se oseća širom ove generacije. Ovo je druga katastrofa koju su preživeli. U 2014. godini, 250 srednjoškolaca je poginulo kada je potonuo trajekt kod jugozapadne obale zemlje. Srednjoškolci bi sada bili u 20-im godinama.

Saznavanje imena i priča mrtvih čini ovu tragediju još težom za ljude ovde da shvate. Njima su potrebni odgovori, stavljajući vlasti pod sve veći pritisak da utvrde šta je tačno pošlo po zlu i ko je odgovoran.

Džejmsovi roditelji nisu spremni da krive ikoga.

- Naš sin je gurnut, i on je umro. To je bila nesreća. Nismo razmišljali ko je odgovoran. Ne možemo da mislimo. Sve što možemo je da plačemo - rekli su.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR