Glas Javnosti

STRAVIČNA CENZURA: Severna Koreja pogubila dva dečaka jer su gledali južnokorejske filmove?

Svet
Autor: Glas javnosti

Dečaci, starosti 16 i 17 godina, ubijeni su naočigled građana u gradu Hijesanu, na granici sa Kinom u oktobru, ali se za njihovu smrt saznalo tek prošle sedmice

Dvojica tinejdžera u Severnoj Koreji navodno su streljana zbog gledanja i prodaje filmova iz susedne Južne Koreje.

Dečaci, starosti 16 i 17 godina, ubijeni su naočigled građana u gradu Hijesanu, na granici sa Kinom u oktobru, ali se za njihovu smrt saznalo tek prošle sedmice, piše Daily Mail.

Mediji javljaju da je streljan još jedan dečak, koji je optužen da je ubio svoju maćehu.

Dvoje svedoka, koji su bili prinuđeni da gledaju pogubljenje, opisali su za Radio Free Asia kako je sve izgledalo.

"Građani Hijesana okupljeni su na pisti. Vlasti su doveli tinejdžere ispred njih, osudili ih na smrt i odmah streljali", rekao je jedan.

Strani mediji, posebno sve što se smatra zapadnim, strogo je zabranjeno u Severnoj Koreji. Režim Kim Džong Una gleda na Južnu Koreju kao na američku marionetsku državu i posebno je osetljiv na bilo koji njen medij koji "prelazi granicu".

Ali uprkos strogim kontrolama, takvi predmeti se često krijumčare u zemlju na USB diskovima ili SD karticama, piše portal Telegraf.

Oni se obično donose preko granice iz Kine, a zatim se razmenjuju među Severnokorejcima.


Vladajući komunistički režim koristi doušnike regrutovane iz opšte populacije kako bi uhvatio one koji prodaju diskove. U slučaju dvojice tinejdžera, jedan od ovih špijuna ih je prijavio da su prodavali diskove na lokalnoj pijaci.

Takva pogubljenja su retka u Severnoj Koreji, ali nisu neobična, i obično se koriste da zastraše ljude.

Omladina Severne Koreje uhvaćena dok gleda strane filmove lice šalje se u disciplinski radni centar, rekao je jedan izvor u Hijesanu.

Drugi prekršaj znači slanje u popravni logor na pet godina zajedno sa roditeljima, kao kaznu za nedisciplinovanje dece.

Ali svako ko bude uhvaćen u distribuciji ili prodaji južnokorejskih filmova može se suočiti sa smrtnom kaznom, čak i ako je maloletnik, dodao je izvor.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR