Glas Javnosti

STRAVIČAN SKANDAL ITALIJANSKOG PREMIJERA ĐUZEPEA : Prekasno uveo "lokdaun" u Lombardiji?

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši premijer Italije Đuzepe Konte nalazi se pod istragom zbog navodnog lošeg upravljanja tokom pandemije kovid-19 u martu 2020. godine.

On je, kako se tvrdi,  predugo oklevao pre nego što je uveo mere "lokdauna" u Lombardiji na početku pandemije korona virusa.

Na kraju skoro trogodišnje istrage, sudije u Bergamu su optužile Kontea i još 16 visokih vladinih zvaničnika, uključujući tadašnjeg ministra zdravlja Roberta Sperancu, da su nisu odmah poslušali preporuke za javno zdravlje za ranije uvođenje restrikcija u oblasti pogođenoj kovidom 19.

Konte je čekao do 7. marta da uvede "lokdaun" u regionu Lombardije, više nedelja pošto su zdravstveni zvaničnici prvi put upozorili na potrebu restriktivnih mera u oblasti Val Seriana, prenosi Politico.

Prema mišljenju ekperta za javno zdravlje Andrea Krizanti koji je učestvovao sudije u Bergamu, neodlučnost vlade dovela je do 4.000 dodatnih smrtnih slučajeva u toj oblasti.


Region Val Seriana teško je pogođen prvim talasom epidemije korona virusa u martu 2020. godine, što je dovelo do deset puta više smrtnih slučajeva nego u istom periodu 2019. godine prenosi Telgraf

Krivična dela koja tužioci u Bergamu navode su višestruko ubistvo iz nehata, krivica za epidemiju i odbijanje izvršenja službenih dužnosti.

Istraga javnog tužilaštva u Bergamu u suštini se bavila sa dva pitanja, navodi Rojters. Prvi se odnosio na razloge zašto teže pogođeni manji gradovi oko Bergama nisu ranije stavljeni u karantin tokom izbijanja epidemije kovid 19, kada su su se infekcije brzo širile.

Drugi aspekt se odnosi na činjenicu da italijanski plan za pandemiju nije ažuriran od 2006. Konte, koji je bio premijer od 2018. do 2021. godine, a sada predvodi opozicioni Pokret 5 zvezdica, saopštio je da će sarađivati sa tužiocima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR