Glas Javnosti

ŠTRAJK VRISKOM: Žene u Švajcarskoj traže ravnopravnost i kraj nasilju

Svet
Autor: Glas javnosti

Prošle godine na maršu je učestvovalo oko pola miliona ljudi, ali ovogodišnja verzija onoga što organizatori zovu "Ženski štrajk" bila blaža zbog restriktivnih mera korona virusa

Hiljade žena širom Švajcarske vrištale su tokom današnjeg protesta, tražeći ravnopravan tretman i okončanje nasilja nad ženama.

Učesnice marša u Ženevi i drugim švajcarskim gradovima simbolično su vrištale jedan minut u 15.34 časova, što je doba dana kada žene tehnički počinju da rade besplatno, imajući u vidu razlika u plati u odnosu na muškarce.

One su takođe organizovale takozvani performans "fleš mob" i održale minut ćutanja za sve žene koje su ubili muževi ili partneri.

Učesnice protesta osudile su nasilje nad ženama i pripadnicima LGBT zajednice i pozvale na priznanje, često neplaćene, brige o porodici i rođacima.

- Za mene, to je emotivno jer vrištim za sebe, ali vrištim i za svoju sestru i braću, vrištim za svu drugu decu, koja su izgubila majku ili oca i takođe vrištim za moju majku, koja bi vrištala da je ovde - rekla je 19-ogodišnja studentkinja Roksan Eriko dodajući da je njenu majku ubio njen dečko.

Prošle godine na maršu je učestvovalo oko pola miliona ljudi, ali ovogodišnja verzija onoga što organizatori zovu "Ženski štrajk" bila blaža zbog restriktivnih mera korona virusa.

Kvalitet života u Švajcarskoj je visok, ali ta zemlja zaostaje za drugim razvijenim ekonomijama u platama žena i njihovoj jednakosti na radnom mestu.

Žene zarađuju otprilike petinu manje od muškaraca što znači da su njihove plate bolje nego pre 30 godina, kada su zarađivale otprilike trećinu manje, ali gore nego 2000. godine, pokazuju podaci švajcarske vlade.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR