Glas Javnosti

Strah od Kine: SAD žele da rasporede hipersonične i krstareće rakete u Japanu?

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države su tražile od Japana da na njenoj teritoriji rasporede hipersonične rakete LRHV i krstareće rakete “tomahavk” u cilju suprotstavljanja Kini, piše list “Sankei”.

Prema podacima lista, razmeštanje raketa na teritoriji Japana se razmatra u okviru strategije raspoređivanja takvog naoružanja na takozvanom prvom lancu ostrva koji zatvaraju Kini izlaz na Tihi okean. SAD su, kako piše list, počele da razmatraju to pitanje sa Japanom pre tri-četiri godine. Pritom, Tokio pozitivno gleda na to i hoće da odobri razmeštanje raketa.

Međutim, ta tema se nije pokretala na sastanku japanskog premijera Fumija Kišide sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, kao ni na januarskim konsultacijama ministara spoljnih poslova i odbrane u formatu 2+2.

U skladu sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, u SAD nije bilo raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara, dok Kina ima više od hiljadu takvih raketa, piše list.

Nakon što su 2019. godine prestale da važe obaveze iz ugovora, Vašington ima za cilj da što brže razvije rakete srednjeg dometa, posebno hipersonične rakete, koje će biti razmeštene u tekućoj godini.

Prema podacima lista “Sankei”, reč je o raketama LRHV i oko 100 raketa “tomahavk”. Pritom se ne pojašnjava koliko raketa SAD nameravaju da rasporede u Japanu. Nije jasno ni koja će to lokacija biti, ali je vladin izvor naveo da je jedan od kandidata ostrvo Kjušu.

Japanski list “Jomiuri” je pre dve nedelje naveo da su SAD odustale od plana da rakete srednjeg dometa rasporede na teritoriji Japana. One smatraju da je dovoljno za obuzdavanje Kine to što Tokio namerava da dobije sopstveni potencijal postavljanjem krstarećih raketa “tomahavk” i povećanju dometa raketa “tajp 12”.

Portparol Pentagona Sabrina Sing je nekoliko dana kasnije opovrgla ta saopštenja, ali nije iznela detalje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR