Glas Javnosti

Stoltenberg: Ukrajini je hitno potrebna PVO

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne delove i održavanje sistema koje ukrajinska vojska već ima, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da je rat, koji je vec odavno ušao u drugu godinu, “rat iscrpljivanja”, ali ne i zastoj, s obzirom na ono što je Ukrajina osvojila tokom kontraofanzive koju je počela u junu u pokušaju da povrati teritoriju koju su, kako je istakao, okupirale ruske snage.

– Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna podrška Ukrajini pravi put – istakao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu u Njujorku gde je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebno mnogo različitih vrsta podrške.

– Postoji hitna potreba za protivvazdušnim sistemima, ne samo za novim sistemima, već i za municijom, održavanjem, rezervnim delovima… Vidimo da protivvazdušna odbrana svakodnevno spasava živote u Ukrajini i potrebno je da održavamo sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajine – naglasio je Stoltenberg.


On je odbio da kaže koliko municije NATO saveznici mogu da isporuče Ukrajini svake godine, niti kada ce tačno avioni F-16 biti isporučeni Kijevu.

– Saveznici naporno rade na obuci (pilota za F-16) u što kraćem roku – rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je važnost slanja aviona F-16 i u u tome što šalje poruku dugoročne i trajne podrške.

– Spremni smo za duge staze. Ne zato što smo u mogucnosti da predvidimo koliko ce tačno trajati ovaj rat, već zato što treba da pošaljemo poruku predsedniku (Rusije Vladimiru) Putinu da nećemo čekati kraj ne radeći ništa – naglasio je čelnik NATO.

Stoltenberg je rekao da bi voleo da vidi brži napredak u ukrajinskoj kontraofanzivi, ali i dodao da je ono što su osvojili na jugu i istoku i dalje “ogromno”. Prema njegovom mišljenju, rat bi mogao da se nastavi i tokom jeseni i zime.

– Ono što treba da nastavimo je da podržavamo Ukrajince i onda oni moraju da donose odluke na terenu – rekao je on i dodao da rat iscrpljivanja postaje rat logistike.

Glas javnosti/V05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR