Glas Javnosti

Stoltenberg: Sve članice Alijanse su saglasne da Ukrajina uđe u NATO

Svet
Autor: Glas javnosti

Stvorili smo Savet NATO-Ukrajina, u kojem su saveznici i Ukrajina ravnopravni, dodao je generalni sekretar NATO.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da se svi saveznici slažu da će Ukrajina postati članica NATO-a i pozvao na pojačane napore da se Kijevu pruži vojna pomoć.

Stoltenberg je na 16. sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu u Briselu naglasio da "što je Ukrajina jača na bojnom polju, to će jača biti za pregovaračkim stolom i to će se pre ovaj rat završiti", prenosi Interfaks Ukrajina.


"Treba da stvorimo dugoročnu osnovu koja će obezbediti da se istorija ne ponovi. Svi saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica NATO-a. Na našem samitu u Viljnus u julu, predstavili smo program koji ima za cilj da obezbedi punu kompatibilnost Oružanih snaga Ukrajine sa članicama NATO. I stvorili smo Savet NATO-Ukrajina, u kojem su saveznici i Ukrajina ravnopravni", rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je naglasio da Oružane snage Ukrajine „iznova i iznova premašuju očekivanja“, napominjući da je Ukrajina vratila pod svoju kontrolu 50 odsto teritorija koje je Rusija zauzela od februara 2022. godine.


"Rusija je vojno degradirana, postala je slabija ekonomski i politički izolovanija. Ali nema znakova da je ruski predsednik Vladimir Putin odustao od svojih ambicija. Naprotiv, Rusija je pojačala napade na kritičnu infrastrukturu i sprema se da ponovo iskoristi zimu kao ratno oružje", naveo je Stoltenberg.

On je naveo da se moraju uložiti dodatni napori u cilju stabilnog snabdevanja Ukrajine oružjem i municijom.


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR