Glas Javnosti

Stoltenberg dobio naslednika

Svet
Autor: Glas javnosti

Portal "Politiko" preneo je da će Mark Rute biti sledeći generalni sekretar NATO-a.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis povukao se iz trke za novog generalnog sekretara NATO-a, otvarajući put holandskom premijeru Marku Ruteu, koji se dugo smatrao favoritom za tu funkciju, da formalno i dobije tu funkciju.

Tokom sastanka Vrhovnog saveta nacionalne odbrane, Johanis je rekao da je obavestio saveznike u NATO-u o povlačenju svoje kandidature.

Rute će preuzeti vodstvo NATO-a u kritičnom trenutku. Njegov novi posao počeće do 2. oktobra, nešto više od mesec dana pre američkih izbora, koji će oblikovati sudbinu vojnog saveza koji je služio istočnoj Evropi kao najuspešnije odvraćanje od agresivne Rusije.

 

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, aktuelni republikanski kandidat, obećao je da će ostati u NATO-u, ali je zapretio da će prekinuti pomoć SAD Ukrajini ako bude ponovo izabran.

Stoltenberg je juče prvi put podržao holandskog premijera Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara NATO, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".

Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom neposredno nakon vesti da su Slovačka i Mađarska pružile podršku Ruteovoj kandidaturi, objavljeno je na sajtu NATO.

NATO bira šefa Severnoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog naslednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile poslednje koje su se opirale toj opciji.

- Nije na meni da biram svog naslednika - rekao je Stoltenberg, ali je dodao da je Rute "vrlo jak kandidat" koji ima puno iskustva kao premijer.


Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR