Glas Javnosti

STIGLE POMADE ZA KOSMONAUTE: Japanska kozmetička kuća napravila posebnu liniju za negu kože u svemiru

Svet
Autor: Glas javnosti

Krema za pranje lica je napravljena tako da se lako obriše sa kože, kako bi se čuvale ograničene zalihe vode na Kosmičkoj stanici

Velika japanska kozmetička kuća „Pola“ i tamošnji avio-prevoznik “All Nippon Airways” predstavili su specijalne proizvode za negu kože koje će koristiti Japanska agencija za aerokosmičko istraživanje.

To će biti prva kozmetika za lice iz Japana koja će biti uneta na Međunarodnu skosmičku stanicu, a planirano je da tamo stigne 2024. godine.

Proizvod za pranje lica i losion iz linije „Kosmolodži“ (Cosmology) koju su zajedničkim snagama osmislili „Pola“ i japanska avio-kompanija ANA, specijalno su dizajnirani za upotrebu u uslovima bez gravitacije ili pod izuzetno slabim njenim dejstvom i oskudnim resursima.

Oba proizvoda su nastala kao odgovor na poziv Japanske agencije za aerokosmičko istraživanje (Japan Aerospace eXploration Agency – JAXA) da se naprave proizvodi koji rešavaju probleme uobičajene istovremeno i za zemaljski i za svemirski životni stil.

Krema za pranje lica je napravljena tako da se lako obriše sa kože, kako bi se čuvale ograničene zalihe vode na Kosmičkoj stanici.

Losion zadržava polučvrsto stanje kako bi se sprečilo da se rasprši u uslovima niske gravitacije, dok se u kontaktu sa kožom pretvara u tečnost.

Pošto je svemir izuzetno suvo okruženje, oba proizvoda sadrže posebne hidratantne sastojke.

Dve kompanije su 2020. godine krenule u projekat “CosmoSkin” sa ciljem da unaprede lepotu i udobnost u svemiru.

Japanska avio-kompanija ANA iskoristila je ekspertska znanja u sličnostima između boravka u avionu i uslova na Međunarodnoj kosmičkoj stanici, pomažući time stručnjacima iz kuće „Pola“ u sprovođenju testova koji su uključivali testiranje proizvoda od strane stjuardesa tokom letova.

Kreiranje nove linije proizvoda počelo je nakon što je JAXA odabrala kompanije u martu 2022. godine koje će napraviti prvi losion za lice za upotrebu u svemiru.

Potrošači na Zemlji imaće priliku da isprobaju najnovije proizvode od 1. oktobra. Set će moći da se kupi po ceni od 7.480 japanskih jena, odnosno nešto više od 47 evra.

Takođe, očekuje se i da će ovi proizvodi dospeti na Međunarodnu kosmičku stanicu zajedno sa japanskim astronautom Kimijaijem Juijem tokom njegovog boravka 2024. godine.

Obraćajući se novinarima na događaju u Tokiju kako bi predstavio liniju „Kosmolodži“, predsednik kompanije „Pola“ Miki Oikava istakao je da se nada da bi proizvod mogao biti od pomoći u drugim situacijama u kojima su resursi ograničeni, kao što su centri za evakuaciju tokom prirodnih katastrofa.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR