Glas Javnosti

Štampanje karata naplaćivali po 20 evra: Avionske kompanije prevarile ljude

Svet
Autor: Glas javnosti

Španske vlasti kaznile su niskobudžetne aviokompanije, uključujući Izidžet i Rajaner, kaznama u ukupnom iznosu od 150 miliona evra zbog politika koje uključuju dodatno naplaćivanje za kabinski prtljag.

U najvećoj sankciji koju je izdalo Ministarstvo za socijalna prava i pitanja potrošača španske vlade, avioprevoznici Izidžet, Rajaner, Vueling i Volotea kažnjeni su posle istrage pokrenute prošlog leta. Prema presudi, navedenim kompanijama u budućnosti preti zabrana naplaćivanja kabinskog prtljaga putnicima.

Španska novinska kuća Cadena SER je prenela da kazne iznose ukupno 150 miliona evra, a kompanije su osuđene i jer putnicima naplaćuju dodatne naknade za rezervaciju susednih sedišta za decu i druge članove porodice.

Udruženje španskih avioprevoznika (ALA) navelo je da su kazne nesrazmerne i istaklo da avioprevoznici još mogu da se žale.

Izvori iz ministarstva su rekli Gardijanu da je glavna uprava za pitanja potrošača otvorila istragu u junu prošle godine posle pritužbi potrošačkih organizacija zbog zloupotrebe koju sprovode avioprevoznici.


Istraga se usredsredila na četiri područja, koja su uključivala dodatno naplaćivanje kabinskog prtljaga i odabir sedišta. Vladina istraga se bavila i nedostatkom transparentnosti prevoznika u vezi s konačnom cenom usluga prilikom online rezervacije i odluke o blokiranju plaćanja gotovinom na aerodromu za dodatne usluge.

Prema izvorima Gardijana, konačni predlozi sankcija izneti su kompanijama pre nekoliko nedelja. Ministarstvo nije želelo da potvrdi finansijske iznose koji su od svake kompanije pojedinačno traženi.
Cadena SER je objavila da je ministarstvo osudilo Rajaner jer putnicima naplaćuje 20 evra za štampanje papirnih karata, nazvavši to nesrazmernim troškom.Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR