Glas Javnosti

STALI U NJIHOVU ZAŠTITU: U Grčkoj demonstracije izbeglica protiv proterivanja migranata

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekoliko stotina izbeglica demonstriralo je u Atini zbog grčke restriktivne migracione politike, optužujući grčku vladu da svojim odbijanjam "ubija" one koji traže za azil.

„Prekinite odbijanja (migranata), dole vlada ubica“, piše na transparentu postavljenom ispred parlamenta.

Okupljeni su nosili plakate sa natpisom „Krv nevinih traži pravdu“, kao i datume potonuća čamaca sa migrantima na Egejskom moru, piše N1.


Od dolaska na vlast pre četiri godine, grčka konzervativna vlada je pojačala kontrolu svoje morske i kopnene granice sa Turskom u nastojanju da obuzda ilegalnu imigraciju.

Grčki ministar policije Takis ​​Teodorikakos izjavio je nedavno da će uskoro biti potpisan ugovor za izgradnju produžetka 35 kilometara duge metalne ograde koju je postavila Grčka na granici sa Turskom.

Vlada je navela da je vratila više od 8.000 ljudi u poslednje dve godine.


Grčka vlada odbacuje optužbe za proterivanje izbeglica, uprkos optužbama nevladinih organizacija za ljudska prava i specijalnog izvestioca UN za prava migranata.

„U Grčkoj je odbijanje migranta na kopnenim i morskim granicama de fakto postalo sistematsko“, rekao je prošle godine izvestilac UN-a Felipe Gonzales Morales.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR