Glas Javnosti

ŠTA ZNAMO O UBICI BRITANSKOG POSLANIKA: Poreklom iz Somalije, danima planirao ubistvo!

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanska policija objavila je identitet muškarca koji je u petak u crkvi nožem ubio konzervativnog poslanika Dejvida Ejmsa. Reč je o Aliju Harbiju Aliju, 25-godišnjem britanskom državljaninu poreklom iz Somalije koji nije ranije bio poznat bezbednosnim službama.

On je u policijskoj stanici u Londonu gde nadležni mogu da ga ispituju do 22. oktobra.

Policija je ubistvo britanskog poslanika okvalifikovala kao teroristički napad, a Dejli mejl piše pozivajući se na bezbednosne izvore, da je planiran nedelju dana unapred.

Policija je sinoć nastavila da ispituje Alija, a izvori su otkrili da je napadač rezervisao mesto na sastanku poslanika sa javnošću, nakon čega je Ejmsa izbo nožem 17 puta.

Dejli mejl navodi da je Ali sin bivšeg savetnika za komunikacije premijera Somalije. Harbi Ali Kulane je potvrdio da je njegov sin u pritvoru nakon ubistva. On je rekao da je “traumatizovan” njegovim hapšenjem.

"Istraumatizovan sam. Nisam to očekivao, nisam ni sanjao da bi ovako nešto moglo da se dogodi", rekao je on.

Britanski tabloid navodi da je Ali ranije možda živeo u Ejmsovoj izbornoj jedinici u Eseksu, ali da se veruje da je njegovo nedavno prebivalište bilo u Londonu, gde policija pretresa tri adrese.

Policija ispituje Alija da utvrdi da li je povezan sa radikalnim islamskim grupama.

Insajderi su tabloidu rekli da Ali nije poznat MI5, iako se veruje da je pre nekoliko godina prepoznao Prevent, vladin program za deradikalizaciju.

Policija je juče čuvala stražu ispred opštinske kuće u severnom Londonu u kojoj živi Ali, u ulici sa trospratnim kućama vrednim dva miliona funti gde su mu komšije bile radio voditelj Džajls Koren i ranije pokojni glumac Rodžer Lojd Pek, koji je tumačio ulogu Trigera u “Mućkama”.

Ejms (69), poslanik od 1983, sastajao se sa članovima javnosti svake dve nedelje i objavljivao detalje na svom parlamentarnom sajtu.

Nedugo pre ubistva, jedan ministar rekao je da se vlada plaši talasa novih terorističkih napada dok zemlja izlazi iz pandemije kovida, zbog “epidemije uspavanih radikala” koji su proveli karantin pred kompjuterima kujući zločine.

"Bezbednosnim službama je veoma teško da prate pre nego što napadnu", upozorio je ministar.

Prve informacije pokazuju da je Ali bio jedini napadač i da se “samoradikalizovao” uoči napada na Ejmsa u crkvi.

Izvori kažu da je osumnjičeni živeo u Londonu i da je doputovao u Eseks vozom da izvrši napad.

Šokantni napad, pet godina nakon ubistva poslanika Džoa Koksa, podstakao je nove strahove u vezi zaštite članova britanskog parlamenta. Zbog toga su zvaničnici pozvali na reviziju bezbednosnih aranžmana za političare.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR