Glas Javnosti

ŠTA SE DESILO SA MISTERIOZNIM AVIONOM KOJI JE PRELETEO SRBIJU: Bugari našli topao motor ali je pilot nestao

Svet
Autor: Glas javnosti

Bugarska je krenula u potragu za misterioznim pilotom koji je preksinoć preleteo vazdušne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske, bez dozvole ovih država.

Avion „Beechcraft“ sa dva putnika poleteo je iz Mađarske i preleteo Poljsku i Slovačku, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Boiko Raškov. Pilot je sleteo u blizini Crnog mora, nakon što je nakratko preleteo srpski i rumunski vazdušni prostor.

Avion star 60 godina konačno je pronađen sa još toplim motorom na pisti privatnog aerodroma u severoistočnom delu Buhovca. Bio je pokriven ceradom, a od posade nema ni traga ni glasa.Sumnjivi avion nije imao plan leta, deaktivirao je transpondere i nije odgovarao na radio poruke ili signale, navelo je bugarsko ministarstvo odbrane. Tužilaštvo u Varni, u istočnoj Bugarskoj, otvorilo je istragu o incidentu.

Bugarski ministar odbrane Dragomir Zakov rekao je novinarima da letelica "ni u jednom trenutku nije predstavljala pretnju".

"Leteo je na veoma maloj visini i malom brzinom, što otežava presretanje lovaca", pojasnio je ministar.
Podsetimo, prethodno je rumunsko ministarstvo odbrane navelo da je avion koji je prešao rumunski vazdušni prostor na ruti koja uključuje Oradeu, Karansebeš i Drobeta-Turnu Severin nije pokazao znakove neprijateljskog ili opasnog ponašanja. Kao i da pilot nije odgovorio na radio-zahteve i vizuelne signale ratnih aviona koji su pratili letelicu u skladu sa međunarodnim pravilima.

Prema dostupnim informacijama, avion je poleteo sa područja mađarskog grada Debrecina oko 17.30 časova, bez odobrenog plana leta i sa isključenim transponderima. Dva mađarska ratna aviona pratila su letelicu u vazdušnom prostoru te zemlje, a u 17.38 su ga presrela dva vojna aviona mađarskog ratnog vazduhoplovstva tipa JAS 39 Gripen.

U 17.58 mađarski vojni avioni su se vratili u bazu, da bi pratnju preuzela dva aviona F-16 Ratnog vazduhoplovstva SAD, piše Nova S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP