Glas Javnosti

Šta nas čeka? NOVA PRERASPODELA MOĆI U SVETU, SVE STARIJE I MANJE RADNO SPOSOBNO STANOVNIŠTVO: Evo kakve su prognoze za period do kraja ovog veka...

Svet
Autor: Glas Javnosti

Predviđa se uspostavljanje nove globalne ravnoteže sila kao rezultat pada stope fertiliteta i starenja stanovništva. Nakon vrhunca, koji će svetska populacija dosegnuti 2064.-kako se očekuje- sledi pad do kraja veka. U 183 od 195 zemalja zabeležiće se pad broja stanovnika ispod praga koji je potreban za održavanje njegovog broj. Jedini faktor koji bi mogao da promeni ove prognoze jesu migracije.

U više od dvadeset zemalja sveta  broj stanovnika će se prepoloviti, među njima su i Japan, Italija, Poljska... U istraživanju se navodi da će se populacija Japana smanjiti sa 128 miliona ljudi, koliko ih je bilo 2017. na 60 miliona 2100. 

Supsaharska Afrika će u tom razdoblju utrostručiti broj na oko tri milijarde ljudi, a samo stanovništvo Nigerije porašće na 800 miliona do 2100., i biti drugo nakon Indije s 1,1 milijardom stanovnika.

Foto: WIKIWAND

-Ta predviđanja sugerišu dobre vesti za životnu sredinu, uz manje pritiska za proizvodnju hrane i manje emisije ugljen-dioksida, kao i značajne ekonomske prilike za delove Supsaharske Afrike-, kaže voditelj istraživanja Kristofer Marej, direktor Instituta za zdravstvene procene i meerenja (IHME) pri univerzitetu Vašington za AFP.

Jedini izlaz za visoko razvijene zemlje u toj novonastaloj situaciji biće bolja imigraciona politika, fleksibilnija od ove sada, kao veća društvena pomoć i potpora porodicama sa decom i onima koji planiraju decu.

Socijalne i zdravstvene službe bi trebalo reformisati tako da budu u stanju da se pobrinu za mnogo starije stanovništvo, s'obzirom na to da se očekuje značajan rast životnog veka stanovništva. Više od četvrtine globalnog stanovništva, biće starije od 65 godina. Onih starijih od 80 biće umesto današnjih 140 miliona – čak 866 miliona.

Snažan pad broja radnog stanovništva i odnos toga broja i neradnog stanovništva predstavljaće ogromni izazov za mnoge zemlje.Broj radno sposobnih u Kini pašće s današnjih 950 miliona na nešto više od 350 miliona do kraja veka što predstavlja pad od 62 posto.

-Do kraja veka svet će biti multipolaran s Indijom, Nigerijom, Kinom i SAD-om kao dominantnim silama- kaže Ričard Horton, opisujući studiju kao obris -radikalnih promena u geopolitičkoj moći-.

Razlike u predviđanjima UN-a i IHME-a počiva na različitim procenama stope plodnosti.

Za održavanje broja stanovnika potrebno je da svaka žena u fertilnom periodu rodi 2,1 detce. Prema nekim procenama najbrže će se smanjiti populacija u Aziji, zemljama istočne i centralne Evrope.

Naša analiza sugeriše da će žene s poboljšavanjem svoga obrazovanja i većim pristupom zdravstvenim službama odabrati da imaju prosečno manje od 1,5 dece- kaže on.

-Nastavak rasta svetske populacije u ovom veku više nije najverovatniji trend svetskog stanovništva-.

(Izvor: Novas)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR