Glas Javnosti

Šta kaže Amerika: Saopštenje Stejt departmenta o optužnici podignutoj protiv Hašima Tačija

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon podizanja predloga optužnice protiv kosovskog predsednika, bivšeg lidera OVK, Hašima Tačija, oglasio se i Stejt department.

Naime, portparol Stejt departmenta je izjavio da SAD smatraju da je podnošenje predloga optužnice za ratne zločine protiv Tačija i još devet osoba, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva, korak napred ka pravdi i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu.

SAD su pozvale Specijalizovana veća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilašta da se pridržavaju svog mandata, dok slučaj napreduje kroz pravosudni sistem i ocenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina.

-Ovaj korak je neophodan da bi se unapredila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu, a zemlja se odmakla od ovog strašnog perioda i pridružila evro-atlantskoj zajednici-, zaključuje se u saopštenju.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se "terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR