Glas Javnosti

ŠTA ĆE BITI SA OSTATKOM MOZAIKA SA ISUSOM U AJA SOFIJI: Postoji li mogućnost da će je Turci pretvoriti u džamiju?

Svet
Autor: Glas Javnosti

Mitropolit Ilarion, inače portparol Moskovske patrijaršije, izrazio je zabrinutost jer smatra da pretvaranje Aja Sofije u džamiju nije isključeno.

-Pažljivo i ozbiljno pratimo šta se dešava oko hrama Svete Sofije. Očekujemo zvanično objavljivanje odluke Vrhovnog suda Turske koji je, ako je verovati pisanjima medija, doneo odluku da se status Aja Sofije koja je sada muzej, može promeniti ukazom predsednika. Nadamo se da neće biti doneta odluka da se hram pretvori u džamiju- izjavio je mitropolit.

On je nazvao hram „nasleđem celog čovečanstva“. Hiljadu godina je bio pravoslavni hram, zatim je bio pretvoren u džamiju, ali je 1934. godine odlukom prvog predsednika Turske Kemala Ataturka dobio status muzeja.

U hramu su sačuvani neprocenjivi fragmenti mozaika sa Isusom Hristom, Bogorodicom, Jovanom Krstiteljem, vizantijskim imperatorima, podsetio je mitropolit.

„Kakva će biti sudbina tih mozaika u slučaju da hram bude pretvoren u džamiju? U islamu su slike zabranjene. Uništiće ih kao što su uništili deo mozaika nakon zauzimanja Carigrada 1453. godine ili će ih prekrečiti?“

Mitropolit Ilarion je izrazio uverenje da promena nastale ravnoteže i dugogodišnji status-kvo može naneti veliku štetu uzajamnom razumevanju u svetu, dijalogu civilizacija i kultura, međureligijskom dijalogu. On je ukazao da nije u pitanju samo spomenik svetske kulture koji se nalazi pod zaštitom UNESKO, već ima i sakralni značaj.

On ne deli mišljenje turskih činovnika da je sudbina hrama unutrašnja stvar Turske – on je od svetskog značaja.

Mitropolit je podsetio da je hram Svete Sofije odigrao posebnu ulogu u istoriji drevne Rusije: upravo tamo su došli ambasadori kneza Vladimira.

-Upravo u ovom hramu je krstitelj Rusije doneo sudbonosnu odluku. Ako ništa drugo, iz tog razloga nismo ravnodušni sudbinom ovog hrama- zaključio je mitropolit.

Juče je saopšteno da je najviši upravni sud u Turskoj počeo sa razmatranjem zahteva da Aja Sofija, trenutno muzej, ponovo postane džamija.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR