Glas Javnosti

OGLASIO SE PUTIN, LUKAŠENKO NEKA PAZI ŠTA RADI: Prvi put čujem, a to ne bi donelo ništa dobro

Svet
Autor: Glas javnosti

Prvi čovek Rusije Vladimir Putin izjavio je da prvi put čuje za izjavu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je rekao da bi mogao blokirati isporuke gasa u Evropi, istakavši da bi to nanelo veliku štetu energetici Evropske unije.

- Iskreno govoreći, prvi put čujem za to. Dva puta sam razgovarao sa Aleksandrom Lukašenkom u poslednje vreme i ni jednom mi to nije spomenuo, čak ni nagovestio. Ali, verovatno može (to da uradi), iako u tome nema ništa dobro i ja ću, naravno, razgovarati s njim na tu temu - istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, Lukašenko, teoretski, može naložiti da se blokira isporuka ruskog gasa u Evropu, ali to bi predstavljalo kršenje ugovora o tranzitu.

- Teoretski, Lukašenko kao predsednik tranzitne zemlje može, verovatno, naložiti da se blokiraju naše isporuke Evropi, iako bi to bilo kršenje našeg ugovora o tranzitu i nadam se da do toga neće doći. Ali sa druge strane, protiv njega sve vreme uvode i preti uvođenjem novih sankcija - ocenio je ruski lider u intervjuu za televiziju „Rusija 24“, prenosi "Sputnjik".

Prema njegovim rečima, blokiranje isporuka gasa Evropi nanelo bi veliku štetu energetskom sektoru kontinenta.

- To ne bi doprinelo razvoju naših odnosa sa Belorusijom - kazao je Putin.

Putin je napomenuo da se to već dešavalo, kada je Ukrajina blokirala ruski gas za potrošače EU.

- To se već dešavalo, ali sa Ukrajinom 2008. godine, koliko se sećam. Suočili smo se sa krizom kada zbog beskrajnih sporova oko cene gasa i cene tranzita nismo uspeli da postignemo dogovor sa našim ukrajinskim prijateljima oko glavnih parametara tih ugovora. Došlo je do toga da je Ukrajina blokirala naš gas koji je predviđen za potrošače u Evropi. Jednostavno su zavrnuli ventil, blokirali dotok ruskog gasa Evropi. I to se dešavalo - podsetio je Putin.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR