Glas Javnosti

Majk Pompeo oštro o skorijoj istoriji Rusije: SSSR je 50 godina okupirao baltičke zemlje!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je video-obraćanje u kojem je govorio o „pola veka sovjetske okupacije“ baltičkih država.

-Sovjetski Savez je 1940. godine nasilno i ilegalno anektirao Estoniju, Letoniju i Litvaniju. Tokom pet decenija sovjetske okupacije, Sjedinjene Američke Države su ostale verne priznavanju suvereniteta baltičkih zemalja i branile njihovu slobodu-, istaknuto je u saopštenju, koje je Pompeo objavio na svom Tviter nalogu.

Diplomata je u svom obraćanju događaje iz 1991. godine nazvao „oslobođenjem“ baltičkih država.

-Naše prijateljstvo sa tri baltičke zemlje je samo produbljeno od njihovog oslobođenja 1991. godine, zahvaljujući našim zajedničkim demokratskim vrednostima i NATO paktu-, rekao je Pompeo.

Ranije su Ministarstva spoljnih poslova SAD i baltičkih zemalja sačinila zajedničko saopštenje u kojem se Rusija optužuje da pokušava da preokrene istorijske činjenice koje se tiču, kako se navodi, „okupacije i aneksije Estonije, Letonije i Litvanije“ od strane SSSR 1940. godine.

Tim povodom reagovala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, rekavši da su optužbe protiv Rusije za navodno revidiranje istorije neumesne, cinične i nemoralne.

Rukovodstvo Rusije je više puta saopštavalo da ni o kakvoj okupaciji baltičkih zemalja 1940. godine ne može biti ni govora. Sovjetska vojska ušla na teritoriju Litvanije, Estonije i Letonije uz punu saglasnost tadašnjih vlasti.

Dokaz toga su paktovi i ugovori o međusobnoj pomoći potpisani između SSSR-a i baltičkih republika, kao i dogovor komande Crvene armije i sovjetske Vojno-pomorske flote sa komandama oružanih snaga Estonije i Letonije i Vladom Litvanije.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR