Glas Javnosti

SRPSKI PAS HEROJ SPASILAC! Zigi namirisao još jednog PREŽIVELOG u ruševinama u Turskoj

Svet
Autor: Glas javnosti

U razornim zemljotresima jačine 7,7 i 7,8 Rihtera koji su prošle nedelje pogodili Tursku i Siriju poginulo je više od 24.000 ljudi, dok se i dalje strepi od novub podrhtavanja.

Spasilački timovi neprekidno tragaju za preživelima. Pomoć za ugrožena područja prikuplja se iz čitavog sveta, a takođe na lice mesta pristižu obučeni spasilački timovi za potragu.

U ovu borbu uključili su se i psi tragači, specijalno obučeni za potragu preživelih nakon prirodnih katastrofa.

Veliku podršku u ovoj misiji daje i specijalno obučeni belgijski ovčar, 9-godišnji Zigi.
Službeni pas MUP-a Srbije nanjušio je živu osobu i time potvrdio sumnje da se ispod ruševina nalazi osoba koja daje znake života. Tim je opravdao status ravnopravnog člana spasilačkog tima.

- Vatrogasac Zigi je još jednom pokazao zašto ga smatramo ravnopravnim članom Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Zigi je nanjušio živu osobu i time potvrdio sumnje da se ispod ruševina nalazi osoba koja daje znake života. Trenutno lokalne službe za spasavanje rade na izvlačenju lica.



Podsećanja radi, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da više od 141.000 spasilaca angažovano na terenu u 10 turskih provincija pogođenih zemljotresom.


- Imamo više od 141.000 ljudi, uključujući strane timove, koji rade na terenu u 10 provincija. Agencija za upravljanje katastrofama i druge institucije nude šatore, kontejnere i montažne zgrade, kako bi brzo mogli da zadovolje potrebe ugroženih, rekao je Erdogan.

Dodao je da turske institucije i organizacije obezbeđuju tople obroke timovima za pomoć preživelima kroz mobilne i narodne kuhinje.

- Izdvojili smo početni fond od 100 milijardi turskih lira (više od pet miliona dolara) za najosnovniju pomoć, rekao je Erdogan i dodao da će oni čiji su domovi uništeni ili urušeni dobiti hitnu novčanu pomoć za preseljenje.

Reaguju na miris

Sistem obuke pasa za spasavanje ljudi je specifičan.

- Imamo dve podele mirisa pri učenju pasa. Miris živog čoveka i miris ljudskih ostataka. Obuka čoveka koji radi sa službenim psima je jako važna. Prema starosnoj dobi jedinke zavisi i dužina obuke i obim. Strujanje vazduha je specifično kada je u pitanju ruševina i ova situacija. To je jedna kompleksna situacija i traži permanento vežbanje čitavog tima, jer čovek ispod ruševina može da strada dok ga izvuku - rekao je Nenad Milojević, međunarodni kinološki sudija za rad školovanih službenih pasa.







SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR