Glas Javnosti
posta

SRPSKI HEROJ IZ ČIKAGA - Doktor Rade Tomić

Svet
Autor: Glas Javnosti

On se bori na prvoj liniji epidemije, vodi bolnicu sa najviše zaraženih u Čikagu. Sa njim nalazi se nekoliko desetina doktora i medicinskih sestara takođe srpskog porekla, koji herojski, ponekad i po 12 sati bez prekida, obavljaju svoje zadatke i rizikuju živote nastojeći da obuzdaju epidemiju.

Među njima posebno mesto zauzima jedan čovek – doktor Rade Tomić, šef odelenja pulmologije (plućnih bolesti) u čikaškoj bolnici Northwestern  Medicine, koja se nalazi u epicentru krize i u ovom trenutku brine o najviše zaraženih osoba u celom regionu MidWest, od Njujorka na Istočnoj do Los Anđelesa na Zapadnoj obali.

loga doktora Radeta Tomića je tim značajnija imajući u vidu da je sektor pulmologije ključan u borbi za život obelelih pacijenata, s obzirom da je poznato kako korona virus na prvom mestu napada upravo organe za disanje, prvenstveno pluća.

Doktor Tomić je svoje školovanje počeo u Zagrebu, gde je 1989.godine završio Medicinski fakultet, da bi 1992.godine na istom fakultetu specijalizirao hematologiju. Svoju profesionalnu edukaciju nastavlja u Čikagu gde od 1998. radi, prvo kao internista pa onda kao anesteziolog na Klinici Univerziteta Ilinois (University of Illinois College of Medicine at Chicago). Zatim na Univerzitetu Emori 2004.godine primarno specijalizira pulmologiju, a nakon toga i negu kritičnih pacijenata (Critical Care Medicine).

Već dugi niz godina radi na prestižnoj klinici za pulmologiju najveće čikaške bolnice Northwestern Medicine, na kojoj je u međuvremenu postao načelnik odelenja za transpalataciju pluća i brigu o teško obolelim pacijentima koji se nalaze u krajnjem stadijumu.

“Čast je prihvatiti lidersku ulogu u jednom od najprestižnijih i najinovativnijih programa transplantacije u Čikagu. Program za transplantaciju pluća Northwestern bolnice ima izvanrednu reputaciju i uzbuđen sam što sam deo ovog sjajnog tima koji će pomoći da se program podigne na novi nivo.“ izjavio je Tomić prilikom imenovanja na dužnost.

U njegovom portfoliju na sajtu Northwestern bolnice piše još da je specijalista za lečenje pacijenata sa cističnom fibrozom, uznapredovalim bolestima pluća, plućnom fibrozom, hroničnom opstrukcijom pluća (COPD), intersticijskom plućnom bolešću i plućnim bolestima povezanim sa sklerodermom.

VRSTAN STRUČNJAK ZA TRANSPLATACIJU I NIZ PLUĆNIH OBOLENJA: Dr. Rade Tomić
Najpoznatiji je po svojim istraživanjima intersticijske bolesti pluća i transplantacije pluća. Takođe je glavni istraživač ek-vivo perfuzije pluća. Trenutno istražuje fotoferezu kao način lečenja hroničnog odbacivanja kod primatelja transplantacije pluća.

Pre nego što je počeo da radi na Nortwestern, Tomić je sarađivao na programu transplantacije pluća na Medicinskom centru Univerziteta Minesota.

Doktor Rade Tomić ima licence u državama Ilinoisu, Minnesoti i Visconsinu. Tečno govori španski, engleski i srpsko-hrvatski.

Član je Američke komore lekara internista u obe oblasti koje je specijalizirao, a redovni je profesor na Feinberg School of Medicine.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: NorthWestern

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR