Glas Javnosti

Srpski advokat predočio američkom predsedniku: Zašto je za Ameriku isplativije i jeftinije da Kosovo ostane deo srpske teritorije?

Svet
Autor: Glas javnosti

Pošto je Tramp biznismen, skrenuću mu pažnju na analizu troškova i benefita kosovske nezavisnosti. Daleko je jeftinija varijanata za poreskog obveznika u Americi da Kosovo ostane u Srbiji. Kosovo ne može samo sebe da izdržava, ono će da bude na teretu američkih poreskih obveznika, a to je nešto od čega se predsedniku Trampu diže kosa na glavi.

Ovo kaže advokat Andreja Komnenović, član Republikanske partije koji živi u Džordžiji, u Atlanti, gde tokom predsedničke kampanje treba da se sretne sa američkim predsednikom. On dodaje da na ovu kartu treba da igraju i političari iz Srbije, koji ne treba da zaborave da je Donald Tramp čovek koji eksplicitno izlazi u javnost kao opozicija uzaludnom američkom trošenju para na međunarodnu pomoć.

Komnenović je siguran da će trenutne tenzije odrediti budućnost SAD. Kaže da Trampova borba u ovom napadu duboke države ima benefite i za Srbiju, jer je Balkan trenutno van fokusa Klintonovih kadrova u Stejt Departmentu koji insistiraju na rešenju kosovskog pitanja, koji su pod nekom vrstom autopilota. Ubeđen sam da srpski političari, više nego albanski i daleko više nego američki određuju sudbinu Kosova, kaže Komnenović.

-Snaga srpskog „ne“ ili srpskog „da“ biće odlučujuća, što se tiče SAD, pitanje Kosova može da se odugovlači još neko vreme, dok god pritisci ne dolaze iz samih vrhova ešalona američke politike. Dok god o tome ne krene najeksplicitnije da priča šef Stejt Departmenta ili predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, pritisci vezani za Kosovo neće biti toliko veliki - kaže.

Komnenović je u Beogradu završio Pravni fakultet, a postdiplomske studije političkih nauka na Džordžtaun univerzitetu, još tri godine studirao je američko pravo i sada ima zvanje doktora.

Radio je u više kancelarija koje su se bavile međunarodnim pravom, ali i u Kejto Institutu u Vašingtonu.

U republikanskoj partiji aktivan je poslednjih 10 godina, bio je u timu predsedničke kampanje Njuta Gingriča, a trenutno je aktivan u Trampovoj kampanji u Džordžiji. U Atlanti, mestu središta borbe za građanska prava u SAD, gradu Martina Lutera Kinga, demonstranti su prvo demolirali zgradu Si En En-a. Suzbila ih je Nacionalna garda, pa već tri večeri nema policijskog časa.

Andreja Komnenović uveren je da su nemiri kombinacija delovanja duboke države i određenih elemenata na ekstremnoj levici, a sve sa ciljem da se pred novembarske izbre maksimalno oslabi predsednik Tramp. On je uneo neverovatne novine u američkoj politici, imun je na neverovatne napade, protiv njega se koriste do sada neviđena sredstva, a sada trpi i velike pritiske iznutra, što vi u Srbiji ne vidite u dovoljnoj meri, kaže Komnenović.

-To su političari iz naše partije koji ga napadaju, ali oni nemaju nikakvu podršku u bazi. Osnova republikanskih aktivista, birača, registrovanih glasača, je čvrsto uz predsednika Trampa. Međutim, neke ugledne ličnosti iz ranijih administracija, poput predsednika Buša ili senatora iz Jute i bivšeg predsedničkog kandidata Mita Romnija, javile su se kao opozicija Trampu, napadaju ga niskim udarcima, na osnovi koja je više vezana za njegovu ličnost, nego za politiku - kaže Komnenović.

On je uveren da će američki predsednik uspeti da se izbori sa napadima, prvo u svom okruženju, a onda i na velikom bojnom polju – protiv instrumenata duboke države, pre svega zbog načina na koji komunicira sa biračima. Tramp će rešiti ovu krizu, jer postoji prilično veliki front otpora prema ovakvom stanju stvari, kaže nam.

-Postoji jako veliki otpor prema američkom intervencionizmu kod baze glasača. To je nešto na čemu insistira elita, na čemu obični Amerikanci uopšte ne žele da gube svoje vreme. Takođe, postoji i izgrađen front za očuvanje američkog oblika kapitalizma. Ono što mnogi nazivaju neoliberalizmom, nema veze s tim. Kapitalizam je meta napada, jer razni demokratski elitistički krugovi , naročito po akademskim sredinama pokušavaju Ameriku da promene, da od nje naprave državu blagostanja kakve postoje u Skandinaviji i još nekim evropskim zemljama. Tu postoji jako veliki otpor - tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da je otpor paralelan onom na čijem je talasu Boris Džonson izabran za premijera Velike Britanije, jer je Amerika u suštini  konzervativna zemlja i da središte otpora dubokoj državi nisu samo glasači Republikanske stranke i religiozni ljudi, već i nezavisni glasači na kojima će se lomiti i ovi izbori.

Naš sagovornik planira da se uskoro ponovo preseli u Vašington, kako bi politički bio još angažovaniji. Misli da je njegov put najbolji način da se poboljšaju odnosi sa Amerikancima, jer, kaže;

-Srpski kokus u SAD, to je lepa aktivnost, ali nema vidljive rezultate, direktni kontakti sa političarima su najbolje rešenje da nas neko zaista čuje - kaže Komnenović.

(izvor:Sputnjik.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR