Glas Javnosti

Srpska posla: Britanac DOKTORIRAO 52 godine nakon što je započeo doktorat

Svet
Autor: Glas javnosti

Mislili smo da se ovo može desiti samo u Srbiji ali ipak je zaraznije

Nik Aksten (76) stekao je najzad doktorat, više od 50 godina pošto je započeo da piše svoju tezu o matematičkoj sociologiji na Univerzitetu Pitsburg u SAD 1970. godine.

Doktorirao filozofiju


Univerzitet u Bristolu proglasio ga je doktorom filozofije, pred njegovom suprugom Kler Aksten i 11-godišnjom unukom Frejom, prenosi BBC.

On je 1970. dobio Fulbrajtovu stipendiji i otišao u SAD da se bavi svojom doktorskom tezom. Međutim, pet godina kasnije, vratio se u rodnu Britaniju, bez završenog posla.

Kazao je da je njegovo istraživanje bilo „izuzetno teško“.

„Neki problemi su toliko veliki da vam treba najbolji deo života da se njima bavite. Za njih je neophodno dugotrajno, teško razmišljanje“, rekao je Aksten.

Njegovo istraživanje je nova teorija za razumevanje ljudskog ponašanja.

Zasnovana je na vrednostima koje svaka osoba ima, a Aksten veruje da ono do čega je došao ima potencijal za promene pogleda na bihejviorističku psihologiju.

Sada otac dvoje dece i deda četvoro unučića, on je počeo da studira u Lidsu 1967. godine.

„U to vreme je još postojao revolucionarni osećaj i snaga dece cveća. To je bilo vreme Vijetnamskog rata, Pariza, Praga, studentskih protesta“, priseća se Aksten.

Sve je počelo 1970. godine


Dodaje da je u to vreme „Džek Stro bio predsednik Unije studenata u Lidsu“.

„Sociologija i psihologija su odjednom postali glavni predmeti. Počeo sam da ih studiram jer sam želeo da razumem ljude“, poručio je Aksten.

Dodao je i da mu je bilo lepo kada se vratio u studentske klupe na Univerzitetu Bristol od 2016. do 2022. godine.

„Svi ostali studenti koji su diplomirali filozofiju imali su oko 23 godine, ali su me prihvatili kao svojeg. Oni su pametni ljudi, puni ideja i voleo sam da razgovaram sa njima, posebno popodne u pabu“, priča Aksten.

Tokom karijere, Akten je sve vreme živeo u Britaniji i kreirao je školski nastavni program Oksfordsko osnovno obrazovanje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Dr Miggyy u 17.02.2023 16:31:55 h
     0 
DOKTORAT A NIJE PLAGIJAT Britanac gospodin Nik Aksten stekao je doktorat više od 50 godina nakon što je počeo da piše svoju doktorsku tezu na Univerzitetu Pitsburg u SAD 1970. godine i nikada nije ga završio niti odbranio doktorat. Ipak, Univerzitet u Bristolu proglasio je ovog sedamdesetšestogodišnjaka doktorom filozofije, pred njegovom suprugom Kler Aksten i jedanaestogodišnjom unukom Frejo. Kod nas je malo drugačije, naši doktori nauka plagijatori, jedino što urade je da urade plagijat nečije