Glas Javnosti

SPREMAJU SE ZA RAT PROTIV PUTINA! Najveća NATO vežba od hladnog rata

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanija će poslati 20.000 vojnika na jednu od najvećih vojnih vežbi NATO-a od Hladnog rata, gde bi alijansa trebalo da vežba odvraćanje od invazije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ministar odbrane Grant Šaps će tokom govora u Londonu u ponedeljak objaviti raspoređivanje pripadnika vojske, mornarice i RAF-a na vežbe 31 zemlje širom Evrope.

Očekuje se da će on reći da će doprinos vežbi Steadfast Defender pružiti „bitnu reafirmaciju protiv Putinove pretnje“ i da je Zapad na „raskrsnici“.


Vežbe će se održati nakon što su ministri najavili još jedan paket pomoći Ukrajini i nakon američkih i britanskih napada na Hute u Jemenu.

Šaps će izneti svoju viziju o tome kako će Ujedinjeno Kraljevstvo odvratiti pretnje jer su saveznici i dalje zabrinuti zbog pretnje koju predstavlja Putin dok se njegov rat približava drugoj godini.


Oko 16.000 britanskih vojnika sa tenkovima, artiljerijom i helikopterima biće raspoređeno širom istočne Evrope od sledećeg meseca u okviru vežbe.

Kraljevska mornarica će rasporediti više od 2.000 ljudi sa osam ratnih brodova i podmornica, dok će više od 400 marinaca biti poslato u arktički krug.


RAF će koristiti borbene avione F-35B Lightning i osmatračke avione Poseidon P-8.

Izvori iz odbrane rekli su da će vežba biti priprema za invaziju bilo kog agresora na državu članicu NATO-a, s glavnim pretnjama za koje se veruje da dolaze od Rusije i terorizma.


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR