Glas Javnosti

SPOLJNA POLITIKA EU: Okruženje je u plamenu, treba nam integracija zemalja Zapadnog Balkana u BLOK

Svet
Autor: Glas javnosti

Džozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost smatra da Brisel zagovara opciju postepene integracije zemalja Zapadnog Balkana u blok radi smirivanja cele situacije u okruženju EU.

On navodi da je i dalje u velikoj meri prisutno neslaganje Beograda i Prištine u vezi sa Kosovom i Metohijom.

- Ako mi ne stabilizujemo Balkan onda će biti teško da budemo smatrani geopolitičkom silom. Jer niko drugi to neće učiniti, samo Evropljani - rekao je Borel.

On je dodao da pitanje Balkana predstavlja posebnu zabrinutost za EU.

Borel je naglasio da je "susedstvo EU praktično u plamenu" i založio se za "snažan i jedinstven odgovor" svih članica bloka.

- U poslednjih 10 meseci naše susedstvo je zahvatio plamen, od Libije do Belorusije. Sve je mnogo gore nego što sam očekivao - rekao je on.

Govoreći o regionu Sredozemlja, Borel je naveo da su tenzije između Grčke, Turske i Kipra počele da rastu eksponencijalno i postoji ozbiljan rizik da sukob preraste nivo reči.

Tenzije su porasle kada je Turska počela sa istraživanjem energenata u spornim delovima Sredozemnog mora na koja pravo polažu i Grčka i Kipar. Grčka je u međuvremenu rasporedila pomorske i zračne jedinice, dok je Francuska naredila vojne patrole. Lideri EU razgovaraće o Turskoj 24. septembra.

Govoreći o Belorusiji, Borel je rekao da će ministri spoljnih poslova EU 21. septembra sačiniti listu restriktivnih mera protiv zvaničnika umešanih u nameštanje predsedničkih izbora u Belorusiji 21. septembra.

Brisel je odbacio rezultate izbora u Belorusiji održanih 9. augusta na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko osvojivši 80 posto glasova. EU je, takođe, osudila nasilnu represiju mirnih protesta i upozorila na uvođenje sankcija.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR