Glas Javnosti

ŠPANIJA POTVRDILA NAVODE: Gasimo nuklearke

Svet
Autor: Glas javnosti

Španska vlada je predstavila nove energetske mere, potvrđujući planove za zatvaranje nuklearnih elektrana do 2035. godine.

Razgradnja nuklearnih elektrana počeće 2027. godine, a odlaganje radioaktivnog otpada i demontaža koštaće oko 20,2 mlrd EUR, saopštila je Vlada i dodala da će troškove pokrivati fond koji podržavaju operateri elektrana.

Španija je prošle godine proizvela više od polovine svoje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), što je rekord koji ovu zemlju stavlja među vodeće u Evropi.


Nuklearne elektrane zadovoljavaju oko 20% ukupnih potreba Španije za električnom energijom, a njihovo gašenje bilo je vruća tema u nedavnoj predizbornoj kampanji. Vladajući socijalisti su odlučili da ih ugase, a opozicioni konzervativci su planirali da preinače svoju odluku.

Između ostalih mera, Vlada je u sredu predstavila izmene propisa kojima se reguliše razvoj novih projekata zelene energije i aukcije u oblasti obnovljivih izvora energije.

Madrid je produžio ključne administrativne rokove za nove projekte. Kompanije sada imaju 49 meseci da dobiju građevinsku dozvolu.

Ubuduće bi aukcije u segmentu obnovljivih resursa mogle da obuhvate kvalitativne kriterijume koji bi uzeli u obzir društvene i ekološke standarde kako bi se "prepoznala dodatna vrednost evropskih proizvoda", navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.

Španija proizvela više od polovine električne energije iz OIE

Španija je prošle godine proizvela više od polovine svoje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), što je rekord koji ovu zemlju stavlja među vodeće u Evropi. Nacionalni operater električne mreže REE objasnio je da je glavni izvor proizvodnje struje energija vetra.

Prema Red Electrica Espanola (REE), proizvodnja električne energije iz OIE prošle godine je dostigla 135 hiljada gigavat-časova, odnosno 50,4% ukupne proizvodnje, što je osam procentnih bodova više nego godinu dana pre.


To je prvi put da je država premašila udeo od 50% u proizvodnji električne energije iz OIE.

Drugu godinu zaredom vodeći gradski izvor električne energije predstavljala je energija vetra uz pomoć koje su proizveli 63 hiljade gigavat sati električne energije. S druge strane, solarne elektrane dale su 37 hiljada gigavat sati, piše Mina.

S pozicije ukupnog bilansa resursa za proizvodnju električne energije u zemlji, 23,3% električne energije proizvedeno je uz pomoć vetra, a 14% uz pomoć sunčeve energije. Nuklearna energija je prošle godine učestvovala s 20,3%.

Prošle godine je udeo električne energije proizvedene uz pomoć gasa pao sedam procentnih bodova na 17,2%, dok je najmanje električne energije proizvedeno uz pomoć hidroenergije, i to 9,5%.


Glas javnosti/ N08S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR