Glas Javnosti

ŠPANIJA PALI CRVENI METEOALARM, NA METI POTENCIJALNOG URAGANA

Svet
Autor: Glas javnosti

Španska meteorološka služba objavila je da bi tu zemlju ovog leta mogli da pogode uragani i da bi posledice mogle da budu "razorne".

Španija se nalazi usred sezone uragana. Svake godine, od 1. juna do 30. novembra, zemljom haraju uragani. Meteorolozi su zabrinuti kako rastuće temperature mora mogu da utiču na stvaranje uragana u Atlantskom okeanu, uzrokujući povećani rizik.

Narednih nedelja vremenski uslovi u Španiji su takvi da se očekuje uragan koji bi mogao ozbiljno da promeni vreme u zemlji.
Kroz istoriju, Španiju nije pogodilo mnogo uragana. Pirinejsko poluostrvo nalazi se na geografskoj širini gde su temperature mora niže nego u tropima. Suvi vetrovi koji duvaju iz Sahare smanjuju vlažnost okoline.

Međutim, u poslednje vreme porast temperature mora povećava rizik od ove meteorološke pojave. Prema Evropskoj službi za klimatske promene „Copernicus“ (C3S), 24. jula zabeležena je temperatura mora od 28.4 stepena Celzijusa.

Španija je imala strah od uragana Vince 2005. godine kada se formirao u blizini Madeire i smanjio snagu. Uragan Ofelija 2017. bio je uragan Treće kategorije. Prošao je nekoliko stotina kilometara od Galicije i generisao oluju koja je pogoršala aktivne šumske požare u tom području.

Uragan Lezli pogodio je Španiju 2018. Formirao se u blizini Azorskih ostrva i pogodio Portugal kao oluja Prve kategorije. Oluja je uzrokovala veliku štetu u Španiji i hiljade građana su ostali bez struje. Meteorolozi ističu da će ekstremni uragani postati sve češći u Španiji, kao i toplotni talasi, oluje i jake kiše.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR