Glas Javnosti

Шпанија отказала наступ Доминга, пошто је признао одговорност за узнемиравање

Svet
Autor: Н1

Шпанија је отказала учешће чувеног певача Пласида Доминга на једном догађају, пошто је он признао "своју одговорност" у вези са оптужбама за сексуално узнемиравање.

Доминго је због тих оптужби већ морао да одустане од своје каријере у САД, а сада је погођен и у својој родној Шпанији.

"До сада је ситуација била другачија постојала је претпоставка невиности", рекао је новинарима шпански министар културе Хосе Мануел Родригес Урибес.

"Међутим, у тренутку када он каже да се десило то што се десило око озбиљних догађаја које се тичу бројних жена одлучили смо да нема места да се одржи његов наступ", рекао је министар.

Национални институт сценске уметности и музике (Инаем), који зависи од министарства, саопштио је да отказује учествовање уметника у представи Луиса Феранда 14. и 15. маја у Националном театру Зарзуела, "из солидарности са погођеним женама".

У мадридском театру где је он имао своје почетке пре 50 година, спектакл ће бити одржан али без њега. Од избијања скандала у августу у САД ниједна опера у Шпанији још није отказала наступ чувеног уметника.

До сада он је имао статус националног културног блага Шпаније, где је више певачица, које су певале са њим, стале у његову одбрану.

После вишемесечног одбацивања оптужби, 79-огодишњи уметник јуче се у саопштењу извинио женама које су га оптужиле за сексуално узнемиравање у САД и рекао да му је "искрено жао за нанету патњу". Њега је у САД око 20 жена оптужило за сексуално узнемиравање.

"Желим да оне знају да ми је искрено жао за патњу коју сам им нанео. Прихватам одговорност за своја дела", рекао је Доминго.

Више жена оптужило је Доминга за покушаје да их натера на сексуалне односе нудећи им улоге. Неке жене су навеле да су се због Домингових непримерених коментара осећале непријатно, а више десетина људи из света опере је рекло да су били сведоци неприкладног понашања чувеног певача према млађим женама.

Доминго је у октобру напустио управу Опере Лос Анђелеса на чијем је челу био од 2003. Потом је одбио наступ у Метрополитен опери у Њујорку, док су многе америчке опере отказале његове наступе. Међутим, наставио је наступе у Европи. Он је наставио да наступа у Европи где има најављене наступе у Хамбургу, Москви, Бечу, Верони и Лондону.

Краљевски театар у Мадриду (Театро Реал) саопштио је јуче за Франс прес да се задржава програм са Домингом у Травијати у мају.

Управа опере у Валенсији на југу, где је уметник примљен овацијама у децембру, саопштила је да ће преиспитати потенцијалне последице нових информација.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR