Glas Javnosti

ŠPANIJA LEGALIZOVALA EUTANAZIJU: Evo u koja DVA SLUČAJA će biti moguća!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Španija je četvrta zemlja u Evropi koja će legalizovati eutanaziju. Zakon stupa na snagu u junu, a ministarka zdravlja izjavila je da se tim zakonom ide ka humanijem i pravednije društvu.

Zakon, koji je jedan od prioriteta vlade socijalističkog premijera Pedra Sančesa, stupa na snagu u junu, a usvojio ga je donji dom parlamenta velikom većinom od 202 poslanika od ukupno 350.

Ministarka zdravlja Karolina Darijas izjavila je da Španija tim zakonom ide ka “humanijem i pravednijem društvu” i dodala da je to važno za ljude koji podnose “velike patnje”.

Španija je u Evropi četvrta zemlja koja će legalizovati eutanaziju, posle Holandije, Belgije i Luksemburga. Portugalski parlament je krajem januara glasao za takav zakon, ali je Ustavni odbacio tekst koji će biti upućen na doradu.

Prema španskom zakonu, eutanazija će biti moguća u dva slučaja. Da lekar ili negovatelj prouzrokuje smrt pacijenta ili da pacijent sam uzme propisanu dozu proizvoda kako bi izvršio “samoubistvo uz medicinsku asistenciju”.

Zakon predviđa da svaka osoba koja ima ozbiljnu i neizlečivu bolest ili hronične bolove koji je dovode u situaciju nesposbnosti, može da podnose zahtev medicinskoj struci za eutanaziju u cilju da izbegne “nepodnošljivu patnju”.

 

Međutim, postoje strogi uslovi za primenu eutanazije. Osoba treba da bude “svesna i sposobna” kad podnosi takav zahtev. Zahtev treba da bude u pisanom obliku “bez uticaja spolja” i obnovljen 15 dana kasnije.

Lekar može da odbije zahtev ako proceni da kriterijumi nisu ispunjeni. Procenu lekara treba da potvrdi još jedan lekar, a potom i lekarska komisija.

Pored toga, lekar ili drugi zdravstveni radnik, može da podnese “prigovor savesti” ili da odbije da učestvuju u postupku eutanazije.

Ispred parlamenta je održan skup pristalica eutanazije.

Eutanaziji se u Španiji protive desničarke stranke i katolička crkva.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR