Glas Javnosti

Španija će najviše ekonomski sradati zbog epidemije

Svet
Autor: Glas javnosti

Visoko učešće turizma u ekonomiji, mnogo zaposlenih na određeno vreme te veliki značaj malih i srednjih preduzeća glavni su faktori zbog kojih ekonomski analitičari predviđaju da će ekonomija Španije najviše stradati u Evropi od posledica pandemije korona virusa.

U istraživanju koje je ove nedelje objavila italijanska banka UniCredit stoji kako će Španija zbog korona virusa mogla zabeležiti pad od čak 15,5 odsto.

Isto tako, budžetski deficit mogao bi skočiti na 12,5 odsto BDP-a prenosi Financial Times.

Procene drugih analitičara nagoveštavaju da bi pad BDP-a Španije u ovoj godini verovatno mogao biti oko 10 odsto BDP-a, uz sličan deficit budžeta, što je tek nešto manje katastrofičan scenario za špansku ekonomiju, prenosi biznisinfo.ba

Kako se ističe, to će dodatno povećati i zaduženost zemlje. Sa sadašnjih 100 odsto BDP-a javni dug mogao bi narasti na 120 odsto vrednosti bruto društvenog proizvoda. Negativne posledice pandemije već se osećaju i na tržištu rada koje se poslednjih nekoliko godina počelo oporavljati od prošle krize, iako je stopa nezaposlenosti u okvirima Evrozone i dalje visokih 14 odsto.

Poslednji podaci pokazuju da je ukupna radna snaga od 19 miliona zaposlenih smanjena za više od 800.000 ljudi koji su se prijavili na zavod za zapošljavanje. Istovremeno, vlada subvencionira plate za 6 miliona radnika kako bi sprečila veliki udar na tržištu rada.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR