Glas Javnosti

Špancima i Francuzima potrošačka korpa drastično je poskupela

Svet
Autor: Glas javnosti

Porast inflacije u većim državama Evrope u februaru pojačao je pritisak na Evropsku centralnu banku da uveća kamatne stope.

Porast inflacije u većim državama Evrope u februaru pojačao je pritisak na Evropsku centralnu banku da uveća kamatne stope.

Evropski inflatorni indikator ukazuje da su potrošačke cene porasle za 7,2 odsto u Francuskoj, dok u Španiji su povećane za 6,1 odsto, objavio je Blumberg.
Kako je navedeno, inflatorni pritisak je izazvao i veliki politički pritisak na lidere ove dve zemlje.

Inflacija u drugoj i četvrtoj najvećoj državi evrozone dodatno će učvrstiti plan ECB da povećanje kamatne stope za pola procentnih poena u martu, kao i stav zvaničnika da su potrebni i drugi makroekonomski potezi za stabilizaciju inflacije. 

Na tržištu novca investitori se „klade“ da će kamatna stopa na depozite sa trenutnih 2,5 odsto, dostići četiri odsto. Jedan od članova odbora ECB Filip Lejn rekao je za Rojters da bi zvaničnici trebalo da podignu troškove dok ne dostignu tzv. terminalnu stopu.

Šef centralne banke u Francuskoj Fransoa Vijoroj de Galhau (François Villeroy de Galhau) smatra da je inflacija dostigla svoj maksimum.

Kako je rekao, nakon verovatnog povećanja kamatne stope od 50 baznih poena u martu, manje će biti hitnosti za ECB da deluje.

Najveći skok cena stvaraju sve teže izazove za predsednika Emanuela Makrona, koji se već suočava sa masovnim protestima zbog plana za preuređenje penzija. Kada je reč o Španiji, vlada premijera Pedra Sančeza će u izbornoj godini biti pod većim pritiskom da održi cene pod kontrolom orenosi bizportal.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR