Glas Javnosti

Španci ponovo na radnim mestima i sa maskama

Svet
Autor: Глас јавности

Pojedine firme koje ne mogu da obavljaju poslove na daljinu, poput građevinskih i proizvodnih preduzeća, dobile su dozvolu da od danas nastave rad..

Španski radnici danas na velikim saobraćajnim čvorištima dobijaju maske za lice nakon što je Vlada ublažila određene mere blokade tokom epidemije virusa korona, koja je u ovoj zemlji odnela blizu 17.000 života.

Pojedini regonalni lideri kritikovali su ovu odluku zbog straha od ponovnog rasta epidemije. Veći deo stanovništva i dalje mora da boravi kod kuće, a radnje, kafići i javni prostori ostaće zatvoreni najmanje do 26. aprila.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je da je policija jutros počela da deli milione maski širom regiona u kojima nije javni praznik.

"Zdravlje radnika mora biti garantovano. Ako bude i minimalnih posledica, aktivnosti se ne mogu obnoviti", rekao je ministar.

Jedna od kompanija koje se danas otvaraju, industrijska grupa "Nikolas Korea", saopštila je da će preduzeti mere za zaštitu zaposlenih poput rada u smenama, razdvajanja ulaza i izlaza i podele zaštitne opreme svim radnicima. Jutros je na glavnoj željezničkoj stanici u Madridu uočen znatno manji broj putnika od uobičajenog, a nema ni gužvi na ulicama, kojima uglavnom prolaze autobusi javnog prevoza.

Premijer Pedro Sančez izjavio je da je odluka o otvaranju pojedinih sektora ekonomije doneta posle konsultacija sa panelom naučnih eksperata i da će dodatno ublažavanje zavisiti od napretka u borbi protiv virusa.

(Izvor: Bliic/Srna)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR