Glas Javnosti

'Soroš je LIBERARNI FIRER a Evropa njegova GASNA KOMORA'

Svet
Autor: Glas javnosti

Mađarski poverenik Silard Demetr izvređao je Džordža Soroša uporedivši ga sa Hitlerom okrivivši ga za život u Evropi kao za vreme holokausta koji je i sam preživeo.

Nakon što je naišao na snažnu osudu, mađarski poverenik Silard Demeter je danas povukao članak u kojem je američko-mađarskog milijardera i filantropa Džordž Soroša, kritičara mađarske vlade, uporedio sa Adolfom Hitlerom i nacistima.

"Evropa je gasna komora Džordža Soroša. Otrovni gas teče iz kapsule multikulturalnog otvorenog društva, koje je smrtonosno za evropski način života", napisao je Demeter, ministarski komesar i direktor Književnog muzeja Petofi u Budimpešti, u članku objavljenom u subotu u provladinoj Origo medijskoj kući.

Njegovi komentari su izazvali negodovanje mađarske jevrejske zajednice, uključujući Ujedinjenu mađarsku jevrejsku kongregaciju, koja je članak nazvala "neukusnim" i "neoprostivim".

"To je udžbenički slučaj relativizacije holokausta i zbog toga je nespojiv sa vladinom tvrdnjom o nultoj toleranciji prema antisemitizmu", naveli su u reagovanju.

U današnjoj izjavi za Origo, Demeter je rekao da će povući svoj članak "nezavisno od onoga što misli" i da će izbrisati svoju Fejsbuk stranicu.

 - Potvrdiću da su oni koji me kritikuju u pravu kad kažu da nazvati nekoga nacistom znači relativizirati i da uspostavljanje paralela s nacistima može nehotice naštetiti sećanju na žrte - rekao je on.

U članku je Demeter, kojeg je mađarski premijer Viktor Orban imenovao za nadzor nad kulturnom proizvodnjom, uporedio Soroša sa Hitlerom, napisavši da je Soroš "liberalni firer, a njegova slobodarsko-arijevska vojska ga više obožava nego Hitlerova njega".

Soroš, koji je rođen u Mađarskoj i preživeo je holokaust, česta je meta Orbanove vlade zbog njegovih filantropskih aktivnosti koje favorizuju liberalne svrhe.

U članku se pominje i sukob oko sledećeg budžeta Evropske unije, koji Mađarska i Poljska blokiraju zbog odredbi koje bi mogle da onemoguće isplate zemljama koje ne ispunjavaju demokratske standarde i vladavinu prava.

Demeter je dve zemlje, koje su pod istragom EU zbog podrivanja nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, nazvao "novim Jevrejima".

Vlada Izraela, bliskog saveznika Mađarske, osudila je Demetrove komentare.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR