Glas Javnosti

Šolc je saučesnik genocida u Gazi, tvrde advokati

Svet
Autor: Glas javnosti

Vidimo kako se genocid prenosi uživo širom sveta, i uprkos tome, izraelsku vladu i dalje podržavaju druge zemlje i još dobija oružje od njih, kaže advokat Aleksandar Gorski

Grupa advokata saopštila je da će nemačkom saveznom tužiocu podneti krivičnu prijavu protiv visoko rangiranih nemačkih političara, među kojima je i kancelar Olaf Šolc, optužujući ih da su "pomagali i podržali genocid koji je Izrael počinio u Pojasu Gaze".

Pored Šolca, advokati tuže i ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok, ministra ekonomije Roberta Habeka, ministra finansija Kristijana Lindnera i druge.

Advokati će se u prijavi baviti i nemačkim izvozom oružja u Izrael, koji je značajno porastao u 2023. u odnosu na godinu ranije.


Advokati predstavljaju porodice dvojice Palestinaca koji su poreklom iz Pojasa Gaze, uključujući i onu palestinsko-nemačke naučnice za migracije Nore Ragab, piše "Al Džazira".

"Mi, Palestinci u dijaspori, nećemo stajati po strani i gledati genocid nad našim porodicama i našim narodom. Upotrebićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Nemačku vladu smatramo odgovornom za saučesništvo u genocidu u Gazi", navela je Ragab u saopštenju.

Tužbu su, između ostalih, podržali Evropski centar za pravnu podršku, Palestinski institut za javnu diplomatiju i engleska organizacija "Zakon za Palestinu".

"Nemačka je jedna od zemalja koja je pokazala najsnažniju političku i materijalnu podršku Izraelu u napadu na pojas Gaze i Palestince", navodi se u zajedničkom saopštenju ovih institucija.

Jedan od advokata koji je podržao tužbu, Aleksandar Gorski, kazao je da će "sa pravnog gledišta i s obzirom na politički pejzaž u Nemačkoj, ovaj slučaj biti težak".


"Međutim, verujemo da, kao ljudi koji rade u pravosudnom sektoru, moramo da pokušamo nešto da uradimo. Vidimo kako se genocid prenosi uživo širom sveta, i uprkos tome, izraelsku vladu i dalje podržavaju druge zemlje i još uvek dobija oružje od njih", rekao je Gorski za "Al Džaziru".

Nakon napada Hamasa, 7. oktobra, tokom koga je na jugu Izraela ubijeno 1.139 ljudi, izraelska vlada je uzvratila napadom u Gazi u kojem je do danas ubijeno više od 29.000 Palestinaca, većinom žena i dece.

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu krajem januara odlučio je da Izrael mora da preduzme sve moguće mere kako bi sprečio genocid u Gazi, uključujući ubijanje pripadnika Palestinskog naroda i nanošenje štete Palestincima.

Nemački advokati kažu da su, nakon ove odluke MSP, Nemačka i sve ostale strane morale da pokušaju da spreče Izrael da počini takva dela. Međutim, kako su dodali, od oktobra, mnogi nemački zvaničnici su svojim izjavama "podsticali na genocid".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR