Glas Javnosti

ŠOKANTNO! RUSKI OFICIR PREDLAŽE NAPAD NA AMERIKU: Ranjivi su, a mi imamo SARMAT! Evo koji deo SAD bi trebalo gađati! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedan stručnjak je na ruskoj televiziji diskutovao o mogućnosti da Rusija upotrebi nuklearnu raketu Sarmat da pogodi vulkan u Nacionalnom parku Jelouston u SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak tokom obraćanja da će njegova zemlja „posvetiti povećanu pažnju jačanju“ svojih nuklearnih projektila baziranih na kopnu, moru i u vazduhu, navodi Rojters. On je takođe navodno rekao da će interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat biti raspoređene ove godine.

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, objavio je na Tviteru dva video snimka na kome se vidi razgovor na TV kanalu Rusija-1 o Sarmatu. Konstantin Sivkov — penzionisani ruski mornarički oficir koji često govori o vojnim pitanjima govorio je o onome što je nazvao „specijalnim oružjem“, piše Newsweek.
Sivkov je rekao da moćne rakete Sarmat mogu da isporuče „veliki broj nuklearnih bojevih glava do cilja“ i da imaju sposobnost „udara preko Južnog pola“. On je dodao da su SAD „ranjive“ na takvo oružje, za koje je rekao da „predstavlja pretnju“ za vulkan Jelouston.



Nacionalni park Jeloustoun leži u severozapadnom uglu Vajominga i prostire se na Montanu i Ajdaho. Najveća vodena površina u parku u parku, Jeloustonsko jezero, nalazi se na vrhu Jeloustonske kaldere, najvećeg supervulkana u Severnoj Americi. Tokom gostovanja Sivkov je takođe govorio o mogućnosti da ruska vojska pokuša da izazove zemljotres pre nego što se vratio na temu “aktiviranja vulkana”.

On je rekao da se ruska moćna podmornica Belgorod trenutno nalazi u Tihom okeanu i istakao da se kalifornijski rasedi San Andreas i San Hasinto nalaze u blizini mora.

“A ovi rasedi, ako se aktiviraju, mogu da izazovu aktiviranje čitavog vatrenog luka Tihog okeana, što uključuje ove rasede, onda dolazi Jelouston, zatim dolaze vulkani Aleutske mreže… prvo, ove pukotine bi eksplodirale, potom bi one srušile čitavu istočnu obalu Sjedinjenih Država, a zatim bi moglo da raznese ovaj vulkan“, rekao je on.

Ideja koju je pokrenuo Sivkov nije prva takve vrste koju je incirao. U članku iz 2015. koji je napisao za rusku državnu medijsku kuću VPK Newa, Sivkov je rekao da bi Moskva mogla da se suprotstavi NATO-u koji se „pomera ka granicama“ Rusije upotrebom nuklearnog oružja u blizini supervulkana Jeloustona ili raseda San Andreas.



“Geolozi veruju da bi supervulkan Jeloustoun mogao da eksplodira svakog trenutka. Tu postoje znaci rastuće aktivnosti. Stoga je dovoljan relativno mali udar da bi se pokrenula erupcija. Posledice će biti katastrofalne za Sjedinjene Države — zemlja jednostavno nestaje“, napisao je on, a preneo je The Sidney Morning Herald.

Ruska Satana

Podsećanja radi, razvoj Sarmata, započet 2009. godine, priveden je kraju i trebalo bi da zameni sadašnji sistem R-36M2, koji je u krugovima NATO-a poznat i kao SS-18 Satan. Кao naslednik ovog oružja, ono takođe nosi zloglasni nadimak SS-Кs-30 Satan 2 ili Satanin sin.

U novembru prošle godine ruska strateška raketna jedinica uspešno je sprovela testove na naprednoj interkontinentalnoj balističkoj raketi RS28-Sarmat, saopštio je komandant te jedinice.

"Strateška raketna jedinica nastavlja sa jačanjem naprednih raketnih sistema. Kopneni mobilni raketni sistem Jars se takođe pokazao dobrim prilikom testiranja", prenelo je ministarstvo odbrane izjavu Sergeja Karakajeva. Strateška ruska jedinica je izvela više od 550 marševa tokom treninga ove godine, od čega je više od 50 odsto izvedeno noću, dodao je ruski komandant.

Ruska raketa RS-28 Sarmat pripada poslednjoj generaciji interkontinentalnih balističkih raketa u Rusiji. U pitanju je napredni ruski sistem sa interkontinentalnom balističkom raketom na tečno gorivo. Težina rakete je oko 200 tona, a maksimalni domet leta je 18.000 kilometara.


Glas javnosti/Mondo

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR