Glas Javnosti

BIZNISMEN PROGLAŠEN NEVINIM ZA UBISTVO NOVINARA KUCIJAKA: Drugooptuženi osuđen na 25 GODINA ROBIJE!

Svet
Autor: Glas javnosti

Epilog ubistva slovačkog novinara Jana Kucijaka koji je istraživao korupciju u toj zemlji i povezanost sa mafijom, je kazna od 25 godina zatvora za drugooptuženog i oslobađajuća presuda za glavnog optuženog, biznismena Marijana Kočnera koji je proglašen nevinim 2 godine nakon zločina.

Slovački biznismen Marijan Кočner proglašen je nevinim po optužbama da je naredio ubistvo novinara Jana Кucijaka.

Drugi optuženi, Tomaš Sabo, proglašen je krivim za ubistvo koje je 2018. godine šokiralo zemlju i srušilo vladu, prenosi "Dojče vele". On je osuđen na 25 godina zatvora.

Pored Kočnera, na današnjem suđenju izrečene su presude Tomašu Saobou i Aleni Žužovoj za umešanost u ubistvo novinara.

Kočner je bio prisutan na čitanju današnje presude. Nije bila prisutana Žužova, koja koja je imenovana kao posrednica između naručioca ubistva i ugovarača Zoltana Andruška (već proglašenim krivim u slučaju) i Saba, bivšeg policajca koji je trebao da odveze ubicu Marčeka u Veljku Maču. Porodice Kucijaka i Kušnirove napustile su sudnicu pre čitanja presuda.

Četvrti optuženi, Miroslav Marček, izjasnio se krivim još u aprilu i osuđen je na 23 godine zatvore. Ostali optuženi izjsnili su se tada kao nevini.

U slučaju Kočnera i Žužove, sud je danas ustanovio da nema dokaza da su umešani u ubistvo.

Podestimo, brutalno ubistvo slovačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove desilo se 2018. u Veljkoj Mači.

Razlog ubistva je Kucijakov istraživački rad u svojstvu novinara na najposećenijem slovačkom sajtu za vesti Aktuality.sk. Kucijak je pisao o korupciji, nepotizmu i pranju novca. Njegovo ubistvo izazvalo je najveće ulične proteste u Slovačkoj od pada komunizma.

Nakon protesta su ostavke podneli premijer, nekoliko ministara, šef policije i direktor antikorupcijskog odeljenja Nacionalne agencije za kriminal. U vreme kada je ubijen, Kucijak je istraživao veze italijanske mafije sa osobama iz slovačke vlade.

Kočner je bio prisutan na čitanju današnje presude. Nije bila prisutana Žužova, koja koja je imenovana kao posrednica između naručioca ubistva i ugovarača Zoltana Andruška (već proglašenim krivim u slučaju) i Saba, bivšeg policajca koji je trebao da odveze ubicu Marčeka u Veljku Maču.

Porodice Kucijaka i Kušnirove napustile su sudnicu pre čitanja presuda.

(Glas javnosti/Blic.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR