Glas Javnosti

ŠOK U EGIPTU! DIZALICOM POKUŠALI DA UKRADU KIP RAMZESA II: Hiljadama godina stara statua teška 10 tona, uhapšene tri osobe

Svet
Autor: Glas javnosti

Egipatske vlasti objavile su da su uhapsile tri osobe koje su pokušale kod Asuana pomoću dizalice da ukradu hiljadama godina star kip Ramzesa II, težak deset tona.

Državno tužilaštvo saopštilo je da je odredilo četvorodnevni pritvor za tri optužene osobe koje su pokušale da ukradu kip faraona u drevnom južnom gradu Asuanu, 675 kilometara južno od Kaira, na reci Nil.Prema izjavi, policija je objavila da su uhapšeni posedovali oružje za ručno iskopavanje, ali i dizalicu," koje su koristili kako bi podignuli kip i iskopali ga". Vlasti Asuana potvrdile su da je reč o kipu Ramzesa II. teškom deset tona, navodi se u saopštenju. Istraga je u toku.

Ko je bio Ramzes II?

Ramzes II, nazivan i Ramzes Veliki, faraon iz 19. dinastije, vladao je 67 godina. Jedan je od najvažnijih egipatskih vladara i njegova duga vladavina bila je vrhunac egipatske moći.U Egiptu je podigao niz monumentalnih građevina, među kojima su i hramovi u Abu Simbelu, Tebi, Luksoru i Memfisu.

U poslednjih desetak godina Egipat je uspeo da vrati 29.000 antikviteta koji su bili izneseni u inostranstvo.

Glas javnosti/Index.hr

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR