Glas Javnosti

ŠOK : Tviter bio prinuđen da pošalje Trampove privatne poruke tužiocima! Zbog njega je društvena mreža kažnjena

Svet
Autor: Glas javnosti

Nalog, koji je uručen gigantu društvenih medija u januaru, dao je Tviteru deset dana da dostavi tražene podatke

Iks, društvena mreža ranije poznata kao Tviter, omogućila je pristup najmanje 32 privatne poruke Donalda Trampa u okviru istrage o navodnim pokušajima bivšeg američkog predsednika da poništi rezultate izbora 2020, prema nedavno neotkrivenim sudskim podnescima.


U odvojenim sudskim dokumentima iz avgusta navedeno je da su federalni tužioci primili „izvestan broj“ Trampovih privatnih poruka. Tačan broj, 32, otkriven je u petak u okviru sudske prijave koju je podneo Iks, u kojoj se traži žalba na kaznu od 350.000 dolara zbog nepoštovanja uslova naloga za pretres. Sadržaj poruka ostaje nejasan.

foto:printscreen/tviter 

Nalog, koji je uručen gigantu društvenih medija u januaru, dao je Tviteru deset dana da dostavi Trampove podatke između oktobra 2020. i januara 2021, što je vremenski period za koji se navodi da „uključuje predsedničke izbore u novembru 2020. i pobunu 6. januara na Kapitolu".


Pored naloga za pretres, Iks je takođe dobio takozvani nalog o neotkrivanju podataka koji je osmišljen da bi osigurao da Tramp ne bude svestan da su tužioci dobili pristup njegovim privatnim porukama. Ovo je, kako se navodi u sudskom podnesku, da bi se sprečilo „uništavanje ili manipulisanje dokazima, zastrašivanje potencijalnih svedoka ili ozbiljno ugrožavanje ove istrage“.


Međutim, Tviter je rekao da neće moći da ispoštuje nalog za pretres jer mu nije dato dovoljno vremena za to. Kompanija se takođe usprotivila nalogu o neotkrivanju podataka zbog, kako je rekla, „intenzivnog publiciteta oko istrage“.

- Zaista, materijali koje je Tviter dostavio vladi uključivali su samo 32 direktne poruke, što je predstavljalo minijaturni udeo u ukupnoj produkciji - rekli su tužioci.


Dodali su da zahtev za neotkrivanje nije bio „hipotetičko razmatranje“ s obzirom na navodne pokušaje Trampa da opstruira još jednu federalnu istragu o njegovom navodnom pogrešnom rukovanju poverljivim vladinim dokumentima na imanju Mar-a-Lago na Floridi. Tramp negira sva krivična dela u svakom od slučajeva protiv njega.

Ks je izgubio žalbu i utvrđeno je da je nepoštovanje suda jer je odlagao izvršenje naloga za pretres, što je dovelo do izricanja kazne od 350.000 dolara.


Glas javnosti/D03S 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR