Glas Javnosti

Moćnici koriste koronu da nametnu arhitekturu ugnjetavanja

Svet
Autor: Glas javnosti

Aplikacije za praženje konatkata kao preventiva u lećenju korone, mogle bi biti zloupotrebljene u budućnosti za špijuniranje


Iako program praćenja kontakata svake zemlje ima male varijacije, svi su oni u osnovi aplikacije za mobilne telefone koji vode evidenciju o zdravstvenom stanju i zdravstvenoj evidenciji svih ljudi s kojima dolaze u kontakt.

Ako mobitlni bude u bliskom kontaktu sa nekim ko bi mogao da ima virus, korisnik dobija tekstualnu poruku koja ih obaveštava i zatim ih upućuje na samoizolaciju tokom 14 dana.

Međutim, karantin nije nužno dobrovoljan, zavisno od toga gde živite. U nekim se zemljama telefoni koriste kao svojevrsna narukvica od gležnja u kućnom pritvoru koja će obavestiti vlasti ako osoba koja se nadgleda napusti kuću iz bilo kog razloga. Ovim se aplikacijama reklamira kao način da se zaustavi širenje virusa i u Italiji i u Velikoj Britaniji i čini se da će zvaničnici voditi stvari u tom pravcu.

Po svojoj nominalnoj vrednosti, može se činiti da bi ovo mogla biti korisna strategija u sprečavanju širenja bolesti, ali zagovornici privatnosti i tehnološki stručnjaci su zabrinuti da bi ove informacije mogle biti zloupotrebljene i da neviđene mogućnosti nadzora mogu dugoročno čuvati i držati korumpirane vlade nakon završetka pandemije.

U nedavnom intervjuu s Vajsom, uzbunjivač Edvard Snouden izrazio je zabrinutost zbog nadolazećeg programa nadzora, nazivajući ga "arhitekturom ugnjetavanja".

-Da li zaista verujete da kada prvi talas, drugi talas, ili na primer šesnaesti talas koronavirusa bude odavno zaboravljen, da se ti podaci neće zadržati? Da se ​ti skupovi datoteka neće čuvati? Bez obzira na to kako se koristi, ono što se gradi je arhitektura ugnjetavanja - rekao je Snouden.

Snouden je prepoznao da je virus ozbiljna pretnja i rekao je da je obaveštajna zajednica bila svesna još dok je on radio u NSA-i (Nacionalna sigurnosna agencija) da je samo pitanje vremena kada će ogromna pandemija osakatiti zemlju.

- Ništa više nije moguće predvideti kao javnozdravstvenu krizu u svetu gde samo živimo jedan nad drugim u prepunim i zagađenim gradovima, nego pandemija. I svaki akademik, svaki istraživač koji je ovo pogledao znao je da to dolazi. A u stvari, čak i obaveštajne agencije mogu vam reći iz prve ruke, jer su čitale izveštaje koji su planirali za pandemije - rekao je.

Snovden je doveo u pitanje pozitivne brojke koje su proteklih sedmica izašle iz Kine i istakao da je kineska vlada zaslužna za smanjenje širenja bolesti jer je preduzela takve drakonske mere tokom zatvaranja.

Možda njihova ekstremna strategija ne funkcionira onako kako kažu da jeste, ali pošto je vlada održavala strogu kontrolu bilo kakvih informacija koje dolaze iz zemlje, nemoguće je sa sigurnošću reći.

- Ako gledate zemlje poput Kine, gde se čini da su se slučajevi izravnali, koliko možemo da verujemo da su ti brojevi zaista tačni? Mislim da ne možemo. Posebno vidimo da kineska vlada nedavno radi na proterivanju zapadnih novinara upravo u tom trenutku gde su nam potrebna verodostojna nezavisna upozorenja u ovom regionu  - rekao je Snouden. 

U izjavi objavljenoj u petak Epl i Gugle objavili su da se udružuju u retkom partnerstvu radi razvitka kompatibilnih aplikacija za praćenje kontakata, za koje tvrde da će raditi na "opt-in" osnovi. Međutim, prema Blumbergu, kompanije planiraju da konačno ugrade traženje kontakata u ažuriranja uređaja.

Eple i Gugle insistiraju na tome da ćete i dalje biti u mogućnosti da se isključite iz programa ako ne želite da učestvujete, ali moguće je da bi se rangiranje na tim aplikacijama moglo jednom koristiti za ulazak u prodavnice prehrambenih proizvoda ili veće kompanije i događaje i kada se ekonomija ponovo obnovi.

 

Izvor: Pravda

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR