Glas Javnosti

SNIMILI NAJSTARIJU I NAJDALJU ZVEZDU: Šta je 900 miliona godina za Habl (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Teleskop Habl, najveći na svetu, snimio je najstariju i najudaljeniju zvezdu koju je do sada moglo da vidi ljudsko oko.


Astronomi su u sredu objavili otkriće najudaljenije i najstarije zvezde ikada viđene, tačke svetlosti koja je sijala pre 12,9 milijardi godina, ili samo 900 miliona godina nakon Velikog praska koji je iznedrio univerzum.

To znači da je svetlost zvezde prešla 12,9 milijardi svetlosnih godina da bi stigla do Zemlje.


Teleskop Habla je u neprestanoj potrazi za nekim od najudaljenijih i najranijih galaksija u svemiru. Srećnom koincidencijom, astronomi su uspeli da razaznaju jedan zvezdani sistem unutar jedne od tih galaksija.

Obično su objekti koji su udaljeni previše tamni da bi se videli. Ali Ajnštajnova teorija opšte relativnosti, koja opisuje kako gravitacija savija prostor, nudi zgodno rešenje. Masivno jato galaksija prilično blizu nas može delovati kao sočivo za pojačavanje svetlosti mnogo udaljenijih zvezda i galaksija iza njega.

Istraživanje pomoću svemirskog teleskopa Hubble ispitivalo je 41 jato galaksija.


Istraživači su novoj zvezdi dali nadimak Earendel — staroengleski za „jutarnju zvezdu“. Ako je to jedna zvezda, astronomi procenjuju da je velika — nekih 50 puta veća od mase našeg Sunca. To takođe može biti sistem od dve ili više zvezdica.

Poravnanje Earendela i galaktičkog jata će trajati godinama, tako da će Earendel biti jedna od meta tokom prve godine posmatranja novopokrenutog svemirskog teleskopa Džejms Veb, koji ima veće sočivo od Habla.

- Kada gledamo u svemir, gledamo u prošlost. Stoga nam ovakva opažanja omogućavaju razumevanje od čega su bile sagrađene prve galaksije - rekla je astronom Viktorja Strejt sa Instituta Kozmik Daun Centar u Kopenhagenu. 

Teleskop Habl

- Kada je zvezda Earendel počela da emituje svetlost svemir je bio star manje od milijardu godina. U to je vreme bila četiri miilijarde svetlosnih godina udaljena od proto-Mlečnog puta, ali je njenoj svetlosti trebalo gotovo 13 milijardi godina da stigne do nas. Stvar je u tome da se svemir širi, tako da je ta zvezda sada udaljena neverovatnih 28 milijardi svetlosnih godina - kazala je Strejt.

Sve zvezde koje vidimo na noćnom nebu deo su naše galaksije. Pomoću moćnih teleskopa možemo da vidimo pojedinačne zvezde unutar nama najbližih galaksija. Ali udaljene galaksije izgledaju kao zamagljena svetlost pomešana između milijardi zvezda, piše CNN a prenosi Njujork tajms.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR