Glas Javnosti

SNIMAK PLANINE IZAZVAO NOVU PANIKU U TURSKOJ: Posle zemljotresa pojavio se dim, a zatim potekla CRNA SUPSTANCA (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti/Telegraf

Dok su naknadni potresi nastavljeni posle zemljotresa magnitude 7,7 i 7,6 u Кahramanmarašu u Turskoj, gde je pogođeno 13,5 miliona ljudi, slike planine Кahramanmaraš Кuškajasi proširile su se na društvenim mrežama i izazvale zabrinutost.

Navodeći da nema situacije za paniku, prof. dr. Sulejman Pampal i prof. dr. Osman Bektaš su za Milliiet.com.tr rekli su šta se krije iza ovih slika.

Posle zemljotresa primećeno je da se dim digao na planini Кuškajasi u okrugu Goksun. Meštani sela rekli su da se posle zemljotresa na planini pojavio dim, a zatim je potekla crna supstanca nalik tečnosti.

Trenuci sa snimka podeljeni su na društvenim mrežama. Posle snimaka koji su izazvali veliku paniku, na umu je bio znak pitanja da li je u regionu bilo vulkanske aktivnosti.

Dajući izjavu u direktnom prenosu o navodima o "vulkanskoj erupciji", generalni direktor AFAD-a za smanjenje rizika od zemljotresa prof. dr. Orhan Tatar je rekao: „Naša zapažanja u Geksunu su da u regionu nema toka lave, vulkanskog pepela, nafte ili gasa. Optužbe su lažne. Ne postoji nijedna stenska grupa koja bi izazvala vulkansku erupciju".

Tatar je nastavio svoja objašnjenja na sledeći način:

- Nije moguće imati vulkan - izričit je.

On je dodao da su u regionu bila dva zemljotresa jačine od 7 i da je ta energija neizbežno izašla na površinu. Prof. dr. Bektaš je rekao: "Veliki deo energije na dubini od 18 km izlazi na površinu i menja oblik zemljine kore, što nazivamo deformacijom na površini, i lomi je. Prirodno je da energija zemljotresa stvara tako visoka i niska mesta u zemljinoj kori. Ovo pitanje nema nikakve veze sa vulkanom", zaključio je on.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR