Glas Javnosti

Smrtni slučajevi od predoziranja u Engleskoj na najvišem nivou u istoriji

Svet
Autor: Glas javnosti

Smrtni slučajevi od predoziranja drogom u Engleskoj i Velsu su na najvišem nivou u istoriji, a u Škotskoj je najveća stopa smrtnih slučajeva povezanih sa drogom u Evropi.

U Engleskoj i Velsu je 2022. godine zabeleženo ukupno 3.127 smrtnih slučajeva zbog zloupotrebe droga, što je u proseku osam smrtnih slučajeva dnevno, objavio je Skaj njuz. Oko 1.050 osoba u Škotskoj umrlo je od zloupotrebe droga tokom 2022. godine, što je najmanji broj od 2017. godine, ali je to i dalje najveća stopa u Evropi.

Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je da su ti brojevi sigurno veći, jer nije uvek poznato šta je izazvalo smrt. U pokušaju da smanje broj smrtnih slučajeva od droga, pojedine zemlje su uvele centre za prevenciju predoziranja (OPC), poznate kao sobe za konzumiranje droga.


Ima ih oko 200 širom sveta u 17 zemalja, a Škotska je dobila odobrenje da uvede jedan ove godine. Studija Kvins univerziteta u Belfastu, objavljena prošlog meseca, pokazuje da centri za prevenciju predoziranja mogu da spreče hiljade smrtnih slučajeva i smanje širenje ozbiljnih bolesti.

Vlada Velike Britanije, međutim, ne podržava otvaranje takvih centara i neće ih dozvoliti u Engleskoj i Velsu zbog zabrinutosti da tolerišu i podstiču upotrebu droga. Jedna inovacija koja je isprobana u Britaniji sa ciljem smanjenja smrtnih slučajeva od droga je upotreba dronova za isporuku naloksona, leka koji spasava živote delujući brzo da preokrene predoziranje opioidnim drogama, kao što je heroin.


Britanska desetogodišnja strategija za borbu protiv droga podržana je rekordnim finansiranjem od tri milijarde funti.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR